Η βασιλόπιτα της adventurous eater

Όσες δεν ακολουθούν την πεπατημένη και αγαπούν να πειραματίζονται στην κουζίνα, θα θέλουν σίγουρα να φτιάξουν αυτή τη λίγο διαφορετική βασιλόπιτα.

Φέτος, η βασιλόπιταά μας θέλουμε να είναι κέικ και όχι τσουρέκι. Και οι δύο «σχολές» έχουν τα καλά τους και τα κακά τους, αλλά το κέικ μας δίνει περισσότερες δυνατότητες για να πειραματιστούμε!

Η συγκεκριμένη συνταγή, αν και διατηρεί τα παραδοσιακά της στοιχεία, δηλαδή το φρέσκο βούτυρο, το άρωμα από το πορτοκάλι, την Φαρίν Απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου και το κατσικίσιο γάλα, έχει δύο βασικά συστατικά που την κάνουν να ξεχωρίζει!

Τα κράνμπεριζ, πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό, δίνουν στη βασιλόπιτα αυτή τη ξινόγλυκη γεύση που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν στη ζωή σου, και ο λιναρόσπορος θα σε εφοδιάσει με όλα τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ίσως σου λείψουν τις ημέρες των γιορτών που πάντα βγαίνουμε όλοι εκτός προγράμματος.

Πάμε να δούμε τη συνταγή!

Υλικά:

500 γρ. Φαρίν Απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου

250 γρ. Φρέσκο βούτυρο

350 γρ. ζάχαρη

1 κουτ.γλυκού κοφτό κανέλα

1/2 κουτ.γλυκού γαρίφαλο

Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

5 αβγά

1/2 κ.γ. σόδα

160 γρ. χυμό πορτοκάλι

160 γρ. Γάλα κατσικίσιο

200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1 φλιτζ. Κρανμπεριζ

½ κουτ.γλυκού Βανίλια bourbon

2 κουτ. Σούπας λιναρόσπορος κοπανιστός


Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε τη Φαρίνα απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου και τη φυλάμε στην άκρη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενοποιηθούν τα καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και το ξύσμα από πορτοκάλι.

Ρίχνουμε τα αβγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το προηγούμενο πριν ρίξουμε το επόμενο.

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό μέχρι να αφρίσει και τα προσθέτουμε στη βασιλόπιτα.

Εναλλάξ προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα.

Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και το κράνμπερι μαζί με μία κουταλιά από το συνολικό αλεύρι και τον λιναρόσπορο.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί 28-30 εκ. που έχουμε βουτυρώσει αφού προηγουμένως του έχουμε στρώσει χαρτί και τέλος προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.

Την ψήνουμε 1 ώρα στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς στην κάτω σχάρα.

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.

Περιμένουμε να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη στολίζουμε με μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Βρες όλες τις εορταστικές συνταγές εδώ: