Μητέρες στα 20, στα 30, στα 40: Ομοιότητες, διαφορές και ο απόλυτος κοινός παρανομαστής

Το αφιέρωμα του JennyGr στην Ημέρα της Μητέρας

Κάθε χρόνο, στη Γιορτή της Μητέρας, θυμόμαστε να πούμε ένα «Χρόνια Πολλά» σε εκείνες τις γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή, μας μεγάλωσαν, μας στήριξαν, μας έβαλαν προτεραιότητα, πάλεψαν για το μέλλον μας, συνέδεσαν την ευτυχία τους με τη δική μας. Οι μητέρες είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας και πολλές φορές αργούμε να το συνειδητοποιήσουμε -κυρίως γιατί επικεντρωνόμαστε στο πόσο μας εκνευρίζουν ακριβώς επειδή μας ξέρουν καλύτερα από τον καθένα.

Η μητρότητα έχει πρωτόγνωρα συναισθήματα, έχει δυσκολίες και ανησυχίες, έχει αγωνίες και στιγμές απόλυτης ευτυχίας, έχει λάθη και απρόοπτα. Ένα πράγμα μόνο δεν έχει η μητρότητα: ηλικία. Κάθε μητέρα είναι διαφορετική, μοναδική, ξεχωριστή είτε είναι 19, 25, 32 ή 48. Κι όταν μια γυναίκα αποφασίζει να αγκαλιάσει το θαύμα που λέγεται μητρότητα και να δώσει ένα κομμάτι του εαυτού της σε αυτήν, δεν χρειάζεται κανέναν να της πει αν είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη, ούτε αν βιάστηκε να κάνει παιδί ούτε αν άργησε. Επτά γυναίκες που έγιναν μητέρες σε διαφορετική δεκαετία της ζωής τους μιλούν στο JennyGr για το πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή τους, τις ευκολίες και τις δυσκολίες, τον τρόπο που προσεγγίζουν τη γονεϊκότητα και όσα θα ήθελαν να μάθουν στα παιδιά τους. Όπως θα δεις, ωστόσο, όλες συμφωνούν σε ένα πράγμα: αν μπορούσαν να τα κάνουν όλα από την αρχή δε θα άλλαζαν τίποτα.

Οι μητέρες έχουν ήδη πολλά πράγματα να σκεφτούν και θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους ανησυχώντας για το πλάσμα/τα πλάσματα που μεγαλώνουν, δεν χρειάζονται και άσκοπη κριτική για τις επιλογές τους. Χρειάζονται πίσω μόνο λίγη από την αγάπη που απλόχερα δίνουν και ένα «σε αγαπώ μαμά», έστω μια φορά το χρόνο. Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες.

Μαμά πριν τα 20

Η ιστορία της Ελισάβετ Παντζαρίδου

Η Ελισάβετ Πανζαρίδου σήμερα είναι 37, έχει μία κόρη 19 ετών και έναν γιο 9 ετών. Και θα περιέγραφε τη μητρότητα με μία φράση: «Motherhood: The perfect mix of chaos and love»

Πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή σου;
Η μητρότητα ήρθε στη ζωή μου εντελώς αναπάντεχα, όταν μαζί με την εγγραφή στη σχολή έκανα κι ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα του να είσαι μαμά στα 19;
Μια μαμά σε νεαρή ηλικία μεγάλωνει δίπλα στο παιδί της κι έχει τρομερά αποθέματα ενέργειας. Το δύσκολο είναι να συνδυάσει σπουδές και μητρότητα σε μια περίοδο που ο περίγυροός της ανακαλύπτει τον ξέφρενο ρυθμό μιας πρώιμης ενήλικης ζωής.

Αν μπορούσες να το κάνεις από την αρχή τι θα άλλαζες;
Με την απόσταση που αφήνει ο χρόνος από τα πράγματα, στα 37 μου πλέον, τολμώ να πω πως δε θα άλλαζα κάτι.

Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες που δε θα ήθελες να το επαναλάβεις στο παιδί/παιδιά σου;
Μεγάλωσα σε μια υπέροχη οικογένεια που μου έμαθε να λειτουργώ με ελευθερία, να αγαπώ ουσιαστικά και να εκτιμώ τα μικρά της ζωής. Οπότε, θα έλεγα όχι.

Ποια φράση/φράσεις έχεις βαρεθεί να ακούς ως μαμά;
Το «μαμά θ' αργήσω» της 19χρονης πλέον κόρης μου και το «μαμά πεινάω», του 9 χρονου αδερφού της (γελάει)

Σε έχει αλλάξει η μητρότητα;
Η μητρότητα ξεκλείδωσε μέσα μου εαυτούς, που δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Αναγνωρίζω φοβίες, φροντίζω να με ακούω, να με μαθαίνω για να μπορώ να είμαι η μαμά που αξίζουν τα παιδιά μου.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ήξερες πριν γίνεις μαμά;
Θα ήθελα να ξέρω πως όσο δύσκολο κι αν φαντάζει κάποιες φορές, στο τέλος όλα τελειώνουν με μια αγκαλιά.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα ήθελες να μάθει το παιδί σου από εσένα;
Να μην ξεχνά ποτέ την αξία του και πόσο πολύ μπορεί να αγαπηθεί.

Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα του 2024;
Η εργαζόμενη μαμά το 2024 επιβάλλεται να 'χει ένα καλοκουρδισμένο περιβάλλον γύρω της για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού.

 Τι θα συμβούλευες μια άλλη γυναίκα που σκέφτεται να γίνει μητέρα στην αντίστοιχη ηλικία;
Δεν ξέρω αν η ευτυχία μου οφείλεται στο ότι έγινα τόσο μικρή μαμά. Ξέρω πως κάθε σχέση θέλει ισάξια επιθυμία για να πετύχει. Στη δική μας περίπτωση δουλεύεται με τον μπαμπά τους και στο πλαίσιο της μονάδας και της οικογένειας και ο παρονομαστής μας βρίσκει χορτάτους.

 Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη μητρότητα;
Να μην ξεχνώ πως είμαι παρούσα στην παιδική ηλικία ενός ανθρώπου.

Τι να κάνεις με τη μαμά σου στη Γιορτή της Μητέρας

7 ιδέες για μια ξεχωριστή έξοδο

Μαμά στη δεκαετία των 20

Η ιστορία της Μαριλένας Δημητριάδου, της Δήμητρας Τρύφωνος και της Στέλας Νικολοπούλου

Η Μαριλένα Δημητριάδου είναι 24 και έχει μία κόρη 3 μηνών. Και θα συμβούλευε κάθε μαμά εκεί έξω, να ακολουθεί το ένστικτό της.

Πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή σου;
Εντελώς τυχαία. Δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά μου, όμως την αποδέχθηκα χωρίς ενδοιασμούς και δυσκολία.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα του να είσαι μαμά στα 24;
Το πιο εύκολο κομμάτι είναι ότι ακριβώς επειδή είμαι 24, θεωρώ πως έχω περισσότερη υπομονή και αντοχή, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο για όλες τις γυναίκες αυτής της ηλικίας.  Το πιο δύσκολο θα έλεγα πως είναι να εντάξω τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα που είχα πριν ως 25χρονη κοπέλα, χωρίς αυτό να με καταβάλλει ψυχολογικά.

Αν μπορούσες να το κάνεις από την αρχή τι θα άλλαζες;
Ειλικρινά νομίζω δεν θα άλλαζα τίποτα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον τρόπο που το αντιμετώπισα, από την εγκυμοσύνη ως τη γέννα αλλά και τη μέθοδο που ακολουθώ στο μεγάλωμα του παιδιού μου. Ίσως μείωνα λίγο τις κρέπες στο 2ο τρίμηνο... χαχα.

Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες που δε θα ήθελες να το επαναλάβεις στο παιδί/παιδιά σου;
Οι γονείς μου και ο τρόπος που με μεγάλωσαν πιστεύω πως θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό που θα ήθελα να αποφύγω, όμως, στο παιδί μου είναι να βρίσκεται παρούσα σε τσακωμούς μας με τον πατέρα της -που δεν αποκλείεται να είναι και πολλοί -χαχα.

Ποια φράση/φράσεις έχεις βαρεθεί να ακούς ως μαμά;
«Θηλάζεις;»
«Πόσο καιρό θήλασες;»
«Κοιμάσαι;»
«Άστην να κλάψει δε θα πάθει κάτι»
«Μην την έχεις συνέχεια αγκαλιά κακομαθαίνει»

Σε έχει αλλάξει η μητρότητα;
Ναι, με έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ανακάλυψα πτυχές του εαυτού μου που δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα μπορούσα να έχω. Η μητρότητα θα έλεγα πως είναι μια σούπερ δύναμη. Σε κάνει ανίκητη, αποφασιστική, ανεκτική. Από τη στιγμή που αγγίζεις το πλασματάκι σου νιώθεις πως ο κόσμος σου ανήκει και κανείς και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το μωρό σου.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ήξερες πριν γίνεις μαμά;
Ναι, θα ήθελα κάποιος να με είχε προετοιμάσει για τις «ρουκέτες»!

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα ήθελες να μάθει το παιδί σου από εσένα;
Ο πατέρας μου μου έλεγε πάντα μια φράση: «Άκου, κοίτα, νιώσε μα μη βιαστείς να μιλάς. Κάνε υπομονή και όλα θα μπουν στη θέση τους». Αυτό θα ήθελα να διδάξω στο παιδί μου. Να μην είναι επιπόλαιη, να φιλτράρει τα όσα λέει και σε ποιον. Να έχει υπομονή, επιμονή, μα πάνω απ' όλα να είναι άνθρωπος με συναισθήματα.

Πώς είναι να μένεις σπίτι για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου στην Ελλάδα του 2024;
Είναι ένας ατελείωτος αγώνας δρόμου, στην προσπάθεια να αποδείξεις σε όλους ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι μια full time εργασία χωρίς ρεπό, χωρίς ωράριο, χωρίς οικονομικές απολαβές. Πράγμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, κατανοητό και σεβαστό από όλους.

Τι θα συμβούλευες μια άλλη γυναίκα που σκέφτεται να γίνει μητέρα στην αντίστοιχη ηλικία;
Να είναι ο εαυτός της και να μην ακούει τα «πρέπει» ή τα «δεν πρέπει» του κόσμου. Η κάθε μαμά είναι μοναδική και ξεχωριστή με τον δικό της τρόπο. Ακολούθα το ένστικτό σου.

Αν έπρεπε να συνοψίσεις τη γνώμη σου για τη μητρότητα σε μια φράση, ποια θα ήταν;
Έκλαψα λίγο, αλλά έκατσα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη μητρότητα;
Όταν πιστεύεις πως δεν αντέχεις άλλο, ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ!

Η Δήμητρα Τρύφωνος είναι 29 και έχει μία κόρη 3 μηνών. Και θα ήθελε να μάθει στο παιδί της να μη σταματήσει ποτέ να κυνηγά την ευτυχία.

Πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή σου;
Η μητρότητα ήρθε στη ζωή μου μετά από συνεννόηση με τον σύντροφό μου, με τον οποίο είμαστε μαζί από παιδιά, αφού επιτύχαμε ορισμένους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. Η σύλληψη έγινε μετά από επτά μήνες προσπαθειών και παρά την αρχική ανησυχία, η εγκυμοσύνη ήρθε φυσικά, μόλις κατάφερα να το βγάλω από το μυαλό μου και να χαλαρώσω.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα του να είσαι μαμά στα 29;
Το πιο εύκολο πράγμα του να είσαι μαμά πριν τα 30, είναι η νεανική ενέργεια και ευελιξία, ενώ το πιο δύσκολο φαίνεται να είναι η διαχείριση του χρόνου και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Όπως και να έχει, θεωρώ ότι η κατάλληλη ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, είναι η ηλικία που αισθάνεται έτοιμη!

Αν μπορούσες να το κάνεις από την αρχή τι θα άλλαζες;
Θα προσπαθούσα την περίοδο της λοχείας, όταν το μωράκι μου έκλαιγε, να μην πανικοβαλλόμουν κάνοντας περιττές ενέργειες, οι οποίες εν τέλει με εξαντλούσαν. Για την ακρίβεια, θα έλεγχα με την παρακάτω σειρά αν το μωρό μου πεινάει, αν χρειάζεται αλλαγή πάνας, αν νυστάζει ή έχει πιαστεί στη θέση που ξαπλώνει και αφού είχα αποκλείσει τα παραπάνω, τότε θα προσπαθούσα να το ηρεμήσω με άλλες μεθόδους, όπως να κάνουμε αγκαλίτσα βόλτα σε όλο το σπίτι ή να του τραγουδάω. Πλέον γνωρίζω ότι οι πρώτες ημέρες της ζωής ενός βρέφους είναι εξαιρετικά δύσκολες για τις μαμάδες και ακόμα περισσότερο για τις πρωτοτόκους, και η τήρηση μιας ρουτίνας μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την αποθήκευση ενέργειας!

Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες που δε θα ήθελες να το επαναλάβεις στο παιδί/παιδιά σου;
Λόγω του ότι μεγάλωσα σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, το οποίο φρόντιζε να έχω τα πάντα προτού καλά-καλά προλάβω να καταλάβω ότι τα έχω ανάγκη, θα ήθελα να δώσω περισσότερο χώρο, ευθύνες και αρμοδιότητες στα παιδιά μου, ώστε να ενταχθούν με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση στην ενήλικη ζωή, χωρίς φυσικά να στερηθούν την αγάπη και την στήριξη των γονιών τους.

Ποια φράση/φράσεις έχεις βαρεθεί να ακούς ως μαμά;
Ως νέα μαμά, η ερώτηση που δεν θα ήθελα να ακούω είναι η αφιλτράριστη και πολυ-χρησιμοποιημένη, «Γιατί κλαίει το μωρό;». Πολλές φορές δεν ξέρω γιατί κλαίει το μωρό και η ερώτηση αυτή που έρχεται πάντα στην ώρα της κρίσης, με στενοχωρεί και με αγχώνει.

Σε έχει αλλάξει η μητρότητα;
Αν και η μητρότητα έχει μπει πολύ πρόσφατα στη ζωή μου, με έχει κάνει ήδη να αναθεωρήσω πολλά πράγματα και να εκτιμήσω βαθύτερα τους κόπους που έκαναν οι γονείς μου για να με μεγαλώσουν, με αποτέλεσμα να είμαι πιο τρυφερή και λιγότερο αυστηρή μαζί τους.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ήξερες πριν γίνεις μαμά;
Θα ήθελα να είχα κατανοήσει καλύτερα τις αλλαγές που θα φέρει η μητρότητα στην προσωπική μου ζωή και στο σώμα μου και πώς να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά τον χρόνο και τις νέες ευθύνες που θα έχω.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα ήθελες να μάθει το παιδί σου από εσένα;
Θα ήθελα να μάθω στο παιδί μου να μην σταματήσει ποτέ να κυνηγά την ευτυχία όσες αντιξοότητες και να συναντήσει στη ζωή του.

Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα του 2024;
Σε σχέση με παλιότερες εποχές, η Ελληνίδα μητέρα είναι ευκολότερο να εργάζεται, καθώς ο σύγχρονος πατέρας έχει αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες και είναι πιο δοτικός και υποστηρικτικός από ποτέ. Ένας ακόμα βοηθητικός παράγοντας, είναι η δυνατότητα που δίνεται στη μητέρα να απέχει από την εργασία της για ένα αρκετά ικανοποιητικό διάστημα, ώστε να αφιερωθεί στην ανατροφή του βρέφους. Τα παραπάνω καθιστούν ευκολότερη την εργασία στις μητέρες σε αυτές τις δύσκολες από οικονομικής άποψης εποχές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το επάγγελμα "μητέρα" είναι το δυσκολότερο όλων και δεν έχει ωράριο. Έτσι, κάθε γυναίκα πρέπει να αποφασίζει το καλύτερο για την ίδια και τα παιδιά της χωρίς επηρεάζεται από τις τάσεις της εποχής.

Τι θα συμβούλευες μια άλλη γυναίκα που σκέφτεται να γίνει μητέρα στην αντίστοιχη ηλικία;
Θα συμβούλευα όλες τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μην επηρεάζονται αρνητικά από τις εμπειρίες άλλων γυναικών, καθώς κάθε γέννα, κάθε μωρό, κάθε παιδί και κάθε έφηβος διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους! Δε χρειάζεται να προδικάζουμε καταστάσεις και να αγχωνόμαστε προκαταβολικά, αλλά πρέπει να ακούμε το ένστικτό μας και να ευχαριστιόμαστε κάθε φάση της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αν έπρεπε να συνοψίσεις τη γνώμη σου για τη μητρότητα σε μια φράση, ποια θα ήταν;
Η μητρότητα είναι μια ιερή εμπειρία γεμάτη αγάπη, προκλήσεις και ανάπτυξη.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη μητρότητα;
Η αξία της υπομονής και της αφοσίωσης, καθώς και η αναγνώριση της σημασίας της παρουσίας και της στήριξης στη ζωή του παιδιού μου.

Η Στέλα Νικολοπούλου είναι 29 και έχει έναν γιο 4,5 μηνών. Και το μεγαλύτερο μάθημα που έχει πάρει ως τώρα, είναι πως «μπορείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου αβίαστα, σε σημείο που δεν μπορούσες καν να το σκεφτείς πριν».

Πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή σου;
Με τον σύζυγό μου θέλαμε πολύ να γίνουμε γονείς. Έτσι, μετά από προσπάθειες ενός χρόνου ήρθε το ωραιότερο δώρο στη ζωή μας. Το δικό μας θαυματάκι.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα του να είσαι μαμά στα 28;
Ήταν το πιο όμορφο πράγμα που μου συνέβη. Η πιο όμορφη ιδιότητα! Για μένα ήταν η κατάλληλη στιγμή, δεν μπορώ να βρω κάτι που με δυσκόλεψε, εκτός βέβαια από το ξενύχτι των πρώτων μηνών. Αυτό όμως δεν νομίζω πως έχει να κάνει με την ηλικία.

Αν μπορούσες να το κάνεις από την αρχή τι θα άλλαζες;
Απολύτως τίποτα. Εξάλλου όλα για κάποιο λόγο γίνονται.

Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες που δε θα ήθελες να το επαναλάβεις στο παιδί/παιδιά σου;
Πραγματικά είμαι από τα ευλογημένα παιδιά, να έχω πολύ όμορφα παιδικά χρόνια. Ίσως θα ήθελα να μη δουλεύουν τόσο πολύ οι γονείς μου (ειδικά το καλοκαίρι ζώντας σε νησί, έκαναν και δεύτερη δουλειά). Θα ήθελα, αν τα καταφέρουμε και εμείς σαν γονείς, να μη χρειαστεί να κάνουμε δεύτερη εργασία και να είμαστε ακόμα περισσότερες ώρες με το μικράκι μας.

Ποια φράση/φράσεις έχεις βαρεθεί να ακούς ως μαμά;
Έχω βαρεθεί να μου λένε συνέχεια «γιατί δεν το πάλεψες να γεννήσεις φυσιολογικά», χωρίς να ρωτάνε πώς έφτασα στο σημείο της καισαρικής και «γιατί δεν θήλασες».

Σε έχει αλλάξει η μητρότητα;
Σίγουρα με έχει αλλάξει. Έχω γίνει ακόμα πιο ευαίσθητη σε οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με παιδιά και σκέφτομαι πρώτα από όλα τον μπέμπη πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση, ακόμα και για τη βόλτα που θα πάω.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ήξερες πριν γίνεις μαμά;
Δεν υπάρχει κάτι νομίζω, αυτό που δεν πίστευα ότι υπάρχει, βέβαια, είναι αυτή η αμέτρητη αγάπη και αυτά τα συναισθήματα που γεννιούνται από τη στιγμή που μπαίνεις στο μαιευτήριο για να γεννήσεις. Είναι κάτι μοναδικό.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα ήθελες να μάθει το παιδί σου από εσένα;
Θα ήθελα να μάθει να αγαπά και να σέβεται πρώτα από όλα τον εαυτό του και μετά όλους τους άλλους. Να γίνει πραγματικά ένας καλός και αξιόλογος άνθρωπος για την κοινωνία.

Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα του 2024;
Ακόμα παίρνω την άδεια προστασίας της μητρότητας και αυτό σίγουρα είναι το μεγαλύτερο δώρο. Σκέφτομαι ότι σε λίγο καιρό θα χρειαστεί να γυρίσω στη δουλειά μου και αυτό με τρομάζει, αφού δε νιώθω ακόμα έτοιμη να αφήσω το μωρό μου. Είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μητέρα, αφού και στο σπίτι δεν παύεις να είσαι εργαζόμενη. Είσαι νοικοκυρά, μαγείρισσα, σύζυγος και μητέρα.

 Τι θα συμβούλευες μια άλλη γυναίκα που σκέφτεται να γίνει μητέρα στην αντίστοιχη ηλικία;
Η συμβουλή που θα έδινα και δε νομίζω ότι σχετίζεται με την ηλικία είναι η κάθε γυναίκα να είναι πραγματικά σίγουρη για αυτό που θέλει να κάνει. Γιατί το να φέρνεις στον κόσμο έναν άνθρωπο που σε έχει απόλυτη ανάγκη δεν είναι εύκολο. Είσαι υπεύθυνη για την σωματική και ψυχική του υγεία. Σίγουρα είναι μεγάλη αλλαγή για ένα ζευγάρι, πάτε στο μαιευτήριο δύο άτομα και βγαίνετε τρία -με αυτό το τρίτο άτομο να έχει ανάγκη εσάς!

Αν έπρεπε να συνοψίσεις τη γνώμη σου για τη μητρότητα σε μια φράση, ποια θα ήταν;
Το μεγαλύτερο δώρο της ζωής. Ό,τι πιο όμορφο μου έχει συμβεί.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη μητρότητα;
Το μεγαλύτερο είναι ότι μπορείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου αβίαστα σε σημείο που δεν μπορούσες καν να το σκεφτείς πριν. Και πόσο, επίσης, αβίαστα δεν υπάρχεις εσύ, αλλά εκείνο το πλάσμα.

«Μαμά, ώρα να μιλήσουμε»

Tα πράγματα που κάνουν οι μαμάδες μας, μας ενοχλούν, αλλά τις αγαπάμε

Μαμά στη δεκαετία των 30

Η ιστορία της Μαριαλένας Καμηλού και της Ματίνας Νεοφύτου

Η Μαριαλένα Καμηλού είναι 36 και έχει έναν γιο 16 μηνών. Και για εκείνη, η μητρότητα είναι δώρο ζωής.

Πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή σου;
Ήρθε ξαφνικά, αβίαστα αλλά και προγραμματισμένα. Ζήτημα κεραυνοβόλου έρωτα! Μου αρέσει να λέω ότι ήρθε ακριβώς όταν και όπως έπρεπε.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα του να είσαι μαμά στα 35;
Πιστεύω ότι το επίπεδο δυσκολίας των καταστάσεων δεν συνδέεται με την ηλικία αλλά με το ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον της γυναίκας πριν τη μητρότητα και το χαρακτήρα της. Στη δική μου περίπτωση όλα είναι δύσκολα μέχρι να τα διαχειριστώ και τις περισσότερες φορές, στο τέλος της ημέρας, να έχω υπερβάλει φυσικά.

Αν μπορούσες να το κάνεις από την αρχή τι θα άλλαζες;
Τίποτα απολύτως. Θα το έκανα ακριβώς έτσι.

Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες που δε θα ήθελες να το επαναλάβεις στο παιδί/παιδιά σου;
Είμαι ειλικρινά ευγνώμων απέναντι στη ζωή και στους γονείς μου για τον τρόπο που μεγάλωσα και μακάρι να καταφέρουμε ο γιος μας να μεγαλώσει αναλόγως και ακόμα καλύτερα, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία.

Ποια φράση/φράσεις έχεις βαρεθεί να ακούς ως μαμά;
- «Α, εμείς δεν το κάνουμε/το κάνουμε έτσι» (ιδίως όταν δεν έχω ρωτήσει)
- «Πότε θα πάτε παιδικό σταθμό για να κοινωνικοποιηθεί το παιδί;» (που εντωμεταξύ είναι ήδη περισσότερο κοινωνικό από τους γονείς του - χαχα)
- «Το δικό μου παιδί» (δεν με νοιάζει τι κάνει το δικό σου παιδί, δεν ρώτησα)

Σε έχει αλλάξει η μητρότητα;
Με έχει αλλάξει άραγε η μητρότητα; Δεν έχω ιδέα. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι συλλαμβάνω καθημερινά τον εαυτό μου να προσπαθεί περισσότερο να διαχειριστεί με ψυχραιμία καταστάσεις που πριν τη μητρότητα η αγχώδης φύση μου δεν μου επέτρεπε καν να τις σκεφτώ όχι να τις διαχειριστώ κιόλας. Α! Και ότι μπορώ να αντέξω όρθια για ένα 24ωρο αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι πριν τη μητρότητα δεν μπορούσα, δεν το είχα δοκιμάσει!

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ήξερες πριν γίνεις μαμά;
Θα ήθελα να τα ξέρω ΟΛΑ πριν γίνω μαμά. Υπερήφανο control freak εδώ!

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα ήθελες να μάθει το παιδί σου από εσένα;
Την αγάπη, τον σεβασμό προς όλους, την εργατικότητα και την αυτονομία. Αν ριζώσουν αυτές οι αξίες στην ψυχή του, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει στη ζωή του!

Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα του 2024;
Ως εργαζόμενη μητέρα δεν είμαι κατάλληλη να απαντήσω από ίδια εμπειρία γιατί στη δική μου περίπτωση, η κατανόηση και η φροντίδα που έχω λάβει από τον εργοδότη μου είναι απλόχερη και συγκινητική, είμαι ευγνώμων και γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για εξαίρεση στον κανόνα. Ως δικηγόρος, όμως, έχω την άποψη ότι μολονότι τον τελευταίο καιρό γίνονται δειλά βήματα προόδου, πιστεύω ότι οι εργαζόμενες μητέρες στην Ελλάδα - κυρίως όσες ασκούν ελεύθερο επάγγελμα - δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε ούτε από το κράτος ούτε από τους εργοδότες. Και αμφιβάλλω αν θα αλλάξει ποτέ αυτό.

Τι θα συμβούλευες μια άλλη γυναίκα που σκέφτεται να γίνει μητέρα στην αντίστοιχη ηλικία;
Δε θα συμβούλευα καμία γυναίκα και σε καμία ηλικία για οτιδήποτε σχετικό με τη μητρότητα. Όπως λέω πάντα, εφόσον μια γυναίκα το επιθυμεί, μακάρι να καταφέρει να γίνει μητέρα όσο πιο εύκολα γίνεται!

 Αν έπρεπε να συνοψίσεις τη γνώμη σου για τη μητρότητα σε μια φράση, ποια θα ήταν;
Δώρο ζωής.

 Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη μητρότητα;
Στο τέλος κάθε ημέρας, το μόνο που τελικά έχω πραγματικά ανάγκη, είναι να αποκοιμιέται ασφαλής και ευτυχισμένος. Τότε τα έχω καταφέρει.

 

Η Ματίνα Νεοφύτου είναι 41 και έχει έναν γιο 21 μηνών. Και αν έχει μάθει κάτι, αυτό είναι πως η αγάπη για το παιδί σου, σε κάνει να προσπαθείς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή σου;
Ως φυσική συνέχεια μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση και ως συνειδητή επιλογή.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα του να είσαι μαμά στα 39;
Θεωρώ ότι είμαι πιο ψύχραιμη σε καταστάσεις που έχω να αντιμετωπίσω με το παιδί αλλά ότι ίσως θα ήθελα να έχω περισσότερη ενέργεια να κάνω πράγματα μαζί του.

Αν μπορούσες να το κάνεις από την αρχή τι θα άλλαζες;
Δεν θα άλλαζα κάτι. Η μητρότητα ήρθε στη ζωή μου τη στιγμή που ήμουν αρκετά έτοιμη ψυχολογικά να τη δεχτώ (ποτέ δεν είσαι τελείως).

Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες που δε θα ήθελες να το επαναλάβεις στο παιδί/παιδιά σου;
Όχι, θεωρώ πως όλες οι εμπειρίες μας συντελούν στο να διαμορφωθεί η προσωπικότητά μας.

Ποια φράση/φράσεις έχεις βαρεθεί να ακούς ως μαμά;
Καμία ακόμα, μου αρέσει να ακούω απόψεις και εμπειρίες από άλλες μαμάδες.

Σε έχει αλλάξει η μητρότητα;
Οπωσδήποτε το να είσαι υπεύθυνος για τη ζωή ενός ανθρώπου σε αλλάζει. Νιώθω πως γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου και πως οι προτεραιότητες μου έχουν αλλάξει σημαντικά.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ήξερες πριν γίνεις μαμά;
Θα ήθελα να υπάρχει καλύτερη εκπαίδευση/προετοιμασία για τους νέους γονείς φεύγοντας από το μαιευτήριο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα ήθελες να μάθει το παιδί σου από εσένα;
Να είναι πάντα καλός με τον εαυτό του και με τους ανθρώπους γύρω του.

Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα του 2024;
Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό το να ισορροπήσεις το χρόνο που απαιτεί η εργασία σου με το χρόνο που θες να κάνεις πράγματα με το παιδί σου.

Τι θα συμβούλευες μια άλλη γυναίκα που σκέφτεται να γίνει μητέρα στην αντίστοιχη ηλικία;
Θεωρώ ότι η απόφαση να κάνεις παιδί δεν εξαρτάται από την ηλικία, αλλά από το αν οι συνθήκες στο επιτρέπουν και αν είναι κάτι που πραγματικά επιθυμείς.

Αν έπρεπε να συνοψίσεις τη γνώμη σου για τη μητρότητα σε μια φράση, ποια θα ήταν;
Δεν ήξερα ότι μπορώ να αγαπήσω έναν άλλο άνθρωπο τόσο πολύ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη μητρότητα;
Ότι ο άνθρωπος επιβιώνει για μήνες με ελάχιστο ύπνο..(γελάει). Ότι η αγάπη για το παιδί σου σε κάνει να προσπαθείς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Μαμά στη δεκαετία των 40

Η ιστορία της Μαρίνας Σινίκη

Η Μαρίνα Σινίκη είναι 48 και έχει μία 8χρονη κόρη. Και θέλει το παιδί της να μην στριμώχνει τη ζωή της σε «κουτάκια», όπως μεγάλωσε η δική μας γενιά.

Πώς ήρθε η μητρότητα στη ζωή σου;
Ομολογώ πως δεν ήμουν ο τύπος ανθρώπου που είχε μητρικό ένστικτο, ούτε ονειρευόμουν τη ζωή μου με παιδιά πριν αποκτήσω την κόρη μου. Η μητρότητα ήρθε στη ζωή μου απλά και αβίαστα σαν αποτέλεσμα μιας όμορφης σχέσης με πολλή αγάπη.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο πράγμα του να είσαι μαμά στα 40;
Η μεγαλύτερη για εμένα δυσκολία του να γίνεις μαμά στα 40 είναι η αυξημένη αίσθηση ευθύνης που έχεις λόγω ηλικίας η οποία δημιουργεί ένα συνεχές άγχος. Στερείσαι τη χαλαρή διάσταση της πραγματικότητας μιας και γνωρίζεις καλά όλους τους πιθανούς κινδύνους που μας απειλούν. Από την άλλη, έχεις την ωριμότητα, την ψυχραιμία, την ηρεμία και τη γνώση συμμάχους σου για να αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη ευκολία τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

 Αν μπορούσες να το κάνεις από την αρχή τι θα άλλαζες;
Νομίζω δεν θα άλλαζα τίποτα! Θεωρώ πως ήρθαν όλα την κατάλληλη για εμένα στιγμή.

Υπάρχει κάτι στον τρόπο που μεγάλωσες που δε θα ήθελες να το επαναλάβεις στο παιδί/παιδιά σου;
Θα ήθελα να βοηθήσω την κόρη μου να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα, να μην στριμώχνει τη ζωή της σε «κουτάκια», όπως μεγάλωσε η δική μας γενιά. Επίσης, θα ήθελα να τολμάει, να ρισκάρει, να μη φοβάται την αποτυχία και τους πειραματισμούς, να είναι η ζωή της όσο πιο κοντά στα βαθύτερα «θέλω» της και όχι σε κατασκευασμένα «πρέπει».

Ποια φράση/φράσεις έχεις βαρεθεί να ακούς ως μαμά;
«Μαμά κοίτα»
«Μαμά πεινάω»
«Μαμά έλααααα»
«Μαμά δεν είναι δίκαιο!»

 Σε έχει αλλάξει η μητρότητα;
Δεν με έχει απλά αλλάξει, με έχει μεταλλάξει! Έγινε μια απότομη και αυτόματη μετακίνηση από το επίκεντρο «ο εαυτός μου & τα θέλω μου» στα θέλω και στις ανάγκες του παιδιού μου. Γεννήθηκε μια νέα τάξη πραγμάτων, ένα νέο σύστημα όπου η βασική φωταγώγηση πέφτει στο παιδί, χωρίς αυτό να με καταπιέζει. Αντιθέτως με γεμίζει και με κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ήξερες πριν γίνεις μαμά; 
Θα ήθελα να ήξερα τι με περιμένει τους πρώτους δύσκολους βρεφικούς μήνες – για να μη πω χρόνια - με τις ατελείωτες ώρες θηλασμού και αϋπνίας. Θα ήθελα να ήξερα ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα συναισθήματα σε στιγμές και καταστάσεις που βιώνεις ως γονέας και αυτό δεν σε κάνει ανεπαρκή ή κακό γονιό. Ωστόσο, πιστεύω ότι το πώς βιώνεις τη μητρότητα είναι ένα βαθιά προσωπικό, μοναδικό, εξατομικευμένο συναίσθημα για το οποίο κανένας δεν μπορεί να σε προετοιμάσει. Κανείς δεν μπορεί να σου μεταφέρει πώς θα αισθανθείς. 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα ήθελες να μάθει το παιδί σου από εσένα; 
Να είναι δυνατό, ανεξάρτητο και ανθεκτικό. Να μπορεί να στηρίζεται στα πόδια του και να σέβεται τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του.

Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα του 2024;
Να είσαι εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα σήμερα με τη μηδαμινή πρόνοια είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η ζωή σου είναι ένας συνεχής αγώνας προσμέτρησης με το χρόνο και την προσαρμογή στους διαφορετικούς ρόλους. Δεν θα μπορούσα, όμως, να φανταστώ τον εαυτό μου ως μη εργαζομένη μητέρα. Πέρα από τα προσωπικά οφέλη, θεωρώ ότι είμαστε οι καθρέπτες των παιδιών μας, μαθαίνουν τον κόσμο από εμάς. Χαίρομαι που η κόρη μου βλέπει την μητέρα της αυτόνομη, δυνατή και ανεξάρτητη, με επιτυχίες, στόχους και προοπτικές.

Τι θα συμβούλευες μια άλλη γυναίκα που σκέφτεται να γίνει μητέρα στην αντίστοιχη ηλικία;
Εάν το επιθυμεί, θα την συμβούλευα με πάθος να το τολμήσει.

Αν έπρεπε να συνοψίσεις τη γνώμη σου για τη μητρότητα σε μια φράση, ποια θα ήταν;
Ανιδιοτελής, χωρίς όρια αγάπη.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τη μητρότητα;
Να αγαπάω ανιδιοτελώς, να ακούω, να κάνω υπομονή, να χαίρομαι προσφέροντας, να ζω ξανά τη ζωή μου μέσα από τα μάτια του παιδιού μου.

Read More

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να προσφέρεις στη μαμά σου

5 τρόποι να δείξεις στη μαμά σου ότι την αγαπάς, χωρίς να της το πεις

Επιμέλεια
Στεφανία Παπαδημητρίου

Editorial Team
Ερασμία Αρβανιτά
Άννα Καντζηλιέρη
Σοφία - Χριστίνα Ραδίτσα
Αλεξάνδρα Τρύφωνος

Editor in Chief
Ελένη Μπεζιριάνογλου

Editorial Director
Μυρτώ Μήτσιου

Image Credits: Unsplash, Pexels, Shutterstock