Lexie Alford

Από την «κατάκτηση» όλου του κόσμου στα 21 της μέχρι τη νέα επική (και ιστορική) πρόκληση

Desert plains beneath a blue sky

Πώς σου φαίνεται η ιδέα του να ταξιδέψεις σε όλον τον κόσμο; Αν η πρώτη σου αντίδραση είναι ότι το σενάριο ακούγεται εξωπραγματικό, έχουμε να σου πούμε πως όχι απλά έχει συμβεί αλλά και πώς μία κοπέλα το έχει κάνει ήδη από την ηλικία των 21 ετών.

Ο λόγος για τη Lexie Alford, γνωστή και ως Lexie Limitless, που σήμερα είναι 25 χρονών και μπορεί περήφανα να πει -στο YouTube, στο TedX, και όχι μόνο- πως έχει το ρεκόρ του «Νεότερου Ανθρώπου που έχει ταξιδέψει σε όλα τα κυρίαρχα κράτη» και της «Νεότερης Γυναίκας που έχει ταξιδέψει σε όλα τα κυρίαρχα κράτη» στην ηλικία των 21 ετών.

1.

Once Upon A Time…

Η Lexie γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Nevada. Δεδομένου ότι η μαμά της είχε ένα μικρό ταξιδιωτικό γραφείο, η αγάπη για τα ταξίδια μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα στην κόρη, η οποία γρήγορα αποφάσισε πως ήθελε να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Αυτό, όμως, δεν ήταν κάτι θεωρητικό και ξεκίνησε να βάζει το σχέδιό της σε εφαρμογή, εξοικονομώντας χρήματα.

«Μεγάλωσα πηγαίνοντας μαζί με τη μαμά μου στα επαγγελματικά της ταξίδια σε όλο τον κόσμο – σε πάνω από 70 χώρες. Αφού μάζευα χρήματα για περισσότερα από 6 χρόνια και αποφοίτησα στα 18 μου, αποφάσισα να ξεκινήσω τις δικές μου περιπέτειες», έχει πει.

Η Lexie έμεινε πιστή στον στόχο της. Για να τον ολοκληρώσει και να βάλει «τικ» στο κουτάκι όλων των χωρών, έκανε «ασυνήθιστες» δουλειές, έμενε σε hostel και πέρασε περιόδους που ένιωθε μοναξιά αλλά και που βίωσε παρενόχληση επειδή ήταν μία γυναίκα που ταξίδευε μόνη.  

«Δεν υπήρχε κάποια πολύ συγκεκριμένη στιγμή που ένιωθα ότι ήθελα να τα παρατήσω εντελώς, αλλά υπήρχαν κάποιες περίοδοι που ήταν πιο δύσκολες από άλλες. Όταν ταξίδευα μόνη στα έθνη του Ατλαντικού Ωκεανού, ένιωσα έντονη μοναξιά και, όταν ταξίδευα στη Δυτική Αφρική, αγχώθηκα πολύ λόγω των απαιτήσεων στη visa, της έλλειψης υποδομών και δυστυχώς λόγω του ότι πέρασα malaria», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η 4η Οκτωβρίου του 2019 ήταν η μέρα που ολοκλήρωσε τον γύρο του κόσμου της και η Μοζαμβίκη έγινε η χώρα που αποτέλεσε το τελευταίο «σκαλάκι» του μεγάλου στόχου. Λίγους μήνες μετά, άνοιξε το δικό της κανάλι στο YouTube (467.000 subscribers), μέσα από το οποίο μοιράζεται τις εμπειρίες της από τα ταξίδια με τον κόσμο, δίνει tips και παρουσιάζει στο κοινό απίστευτα τοπία σε κάθε άκρη του πλανήτη. Ο, δε, λογαριασμός της στο Instagram μετράει σήμερα 695.000 followers που θαυμάζουν τις συγκλονιστικές αναρτήσεις της.

Από το 2022, η Lexie γράφει βιβλίο για την εμπειρία της ως ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που έχει ταξιδέψει στα 196 κυρίαρχα κράτη.

2.

Στα χνάρια της Aloha Wanderwell

Έναν αιώνα πριν τη Lexie Alford, η Καναδή Aloha Wanderwell έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο με αυτοκίνητο. Το 1922, η Wanderwell ξεκίνησε στα 16 της χρόνια τον δικό της γύρο και έκανε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε δεκάδες χώρες οδηγώντας ένα βενζινοκίνητο Ford 1918 Model T.

Όλα ξεκίνησαν όταν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μίας διαφήμισης που αναζητούσε μία γυναίκα να συμμετάσχει σε μία παγκόσμια εξερεύνηση.

“Brains, Beauty & Breeches – World Tour Offer For Lucky Young Woman… Wanted to join an expedition… Asia, Africa…”

Η Aloha -τότε ακόμη Idris Galicia Hall- δε χρειάστηκε πολύ για να πειστεί ότι έπρεπε να δηλώσει συμμετοχή και έκανε αίτηση να συμμετάσχει ως οδηγός, μεταφράστρια και κινηματογραφίστρια σε αυτήν την παγκόσμια αποστολή.

Ηγέτης του εγχειρήματος ήταν ο Captain Wanderwell, ο οποίος βλέποντας τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητά της, της έδωσε το όνομα Aloha Wanderwell. Και εκείνη έγινε τελικά η μεγάλη «σταρ» του Wanderwell Expedition.

Στην πορεία των ταξιδιών, πολλά ήταν τα εμπόδια που εμφανίστηκαν, όμως κάθε φορά βρίσκονταν λύσεις -όχι πάντα με τον πιο αναμενόμενο τρόπο-. Για παράδειγμα, επιστράτευσαν βόδια για να ξεκολλήσουν το αυτοκίνητο από τη λάσπη, την άμμο και τα ποτάμια στην Ινδία, ενώ στην Κίνα χρειάστηκε να σύρουν το αυτοκίνητο για πολλά χιλιόμετρα, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος την εποχή εκείνη καθιστούσε αδύνατη την αγορά καυσίμων.

Κάπως έτσι, ο γύρος του κόσμου πραγματοποιήθηκε, ξεκινώντας και τελειώνοντας στη Νίκαια της Γαλλίας.

3.

Charge Around The Globe: Γράφοντας ιστορία με το Ford Explorer                 

Από τη Νίκαια ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου και η Lexie για να γράψει για άλλη μία φορά ιστορία, γίνοντας ο πρώτος άνθρωπος που θα κάνει τον γύρο του κόσμου με ηλεκτρικό, αυτήν τη φορά, αυτοκίνητο (σ.σ. Κάτι που πολλοί μπορεί να σκέφτονται ότι δεν είναι εφικτό). Για να επαληθεύσουν την προσπάθεια, αξιωματούχοι του RecordSetter θα βρίσκονται σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Η Νίκαια θα αποτελέσει και το σημείο ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

Πίσω από το τιμόνι του αμιγώς ηλεκτρικού Ford Explorer, η Lexie θα διασχίσει συνολικά 6 ηπείρους, θα επισκεφτεί περίπου 30 χώρες και θα διανύσει πάνω από 28.000 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 100 μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών, θα δείξει στο κοινό τι μπορεί να κάνει με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να επεκτείνει τα όρια του «μπορώ να το κάνω». Παράλληλα, δείχνοντας πως μπορεί να κάνει κάτι τόσο απαιτητικό με ένα EV, θα σημαίνει πως ο καθένας μας μπορεί να το χρησιμοποιεί καθημερινά, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Άλλωστε, η Ford έχει δεσμευτεί στην ελευθερία μετακίνησης που συμβαδίζει με τη φροντίδα τόσο του πλανήτη όσο και των κατοίκων του.

«Πρόκειται για ένα επικό ταξίδι που στόχο έχει να αποδείξει τι είναι εφικτό να γίνει με ένα ηλεκτρικό όχημα, καθώς γνωρίζουμε ότι η αυτονομία και η φόρτιση είναι οι δύο κύριες ανησυχίες των ανθρώπων που σκέφτονται να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο Martin Sander, γενικός διευθυντής του Ford Model e Europe.

Την Alford συνοδεύει στο οδοιπορικό της ειδικό πλήρωμα για προστασία, ιατρική φροντίδα και υποστήριξη σε hardware και software και κάθε μέρα αυτό θα εκτιμά πιθανούς κινδύνους για τη συνέχεια. Η 25χρονη, μάλιστα, επισκέφτηκε και το πεδίο δοκιμών Ford Lommel στο Βέλγιο για να εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο και να ολοκληρώσει την πιστοποίηση Advanced Driver Training. Βρέθηκε στο υπερσύγχρονο Κέντρο Περιβαλλοντικών Δοκιμών -Εργοστάσιο Καιρικών Συνθηκών- για να δει πώς ανταποκρίνεται το Explorer στα extreme κλίματα και, φυσικά, γνώρισε την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την προηγμένη τεχνολογία του αυτοκινήτου.

Το Ford Explorer είναι ένα πρωτότυπο μοντέλο προ-παραγωγής, αλλά δεν απέχει από αυτό που θα μπορεί να αγοράσει κάποιος. Οπότε, με το ταξίδι της Lexie, θα μπορέσουμε να πάρουμε έμπνευση και να φανταστούμε πώς θα είναι να οδηγούμε εμείς το συγκεκριμένο εντυπωσιακό μοντέλο.

Παρακολούθησε το ταξίδι της Lexie Alford αναζητώντας το #ChargeAroundTheGlobe, ακολουθώντας τα κοινωνικά κανάλια @lexielimitless @fordnewseurope, όπου γίνονται τακτικές ενημερώσεις, ή μένοντας συντονισμένη στην ιστοσελίδα της Ford.