4 ετικέτες κρασιών που αξίζει να δοκιμάσετε

Μπορεί ένα κρασί να είναι κάτι παραπάνω από απλώς κρασί;

Απόδειξη είναι το best seller για το 2022 και όχι μόνο, με πρώτες θέσεις σε διαγωνισμούς και χρυσά μετάλλια, η ροζέ Μικρή Κιβωτός.

Με σομόν χρώμα, από Μοσχοφίλερο, η μύτη της είναι αποκάλυψη, γεμάτη αρώματα πετροκέρασου, φράουλας, κυδωνιού, εμπλουτισμένες με υπέροχες νότες λουλουδιών, κυρίως τριαντάφυλλου και νυχτολούλουδου. Το στόμα είναι γεμάτο, ευχάριστο, με πολύ ωραίες βουτυράτες νότες. Αν σας έχει μείνει και λίγη βασιλόπιτα είναι ωραίος συνδυασμός! Το σίγουρο είναι ότι ταιριάζει και με αλμυρές και με γλυκές πίτες. Αρκεί να την σερβίρετε στους 10-13 βαθμούς.

Αυτό που αξίζει ειδική μνεία, είναι η λευκή Μικρή Κιβωτός.

Με ισχυρές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Σε λαμπρό αχυρόχρωμα με πρασινωπές αποχρώσεις. Αρώματα ώριμων ροδάκινων, τροπικά φρούτα όπως ο ανανάς και νότες λεμονιού. Το στόμα είναι πλούσιο και λείο, με φρουτώδη λεπτή γεύση. Το τελείωμα είναι μακρύ και περίπλοκο, με συνεχή εξέλιξη.

Η Μικρή Κιβωτός δεν αδικεί τους λάτρεις του κόκκινου, με μοναδικό και πρωτοποριακό blend, Ξινόμαυρο-Αγιωργίτικο.

Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό με μερικές μωβ αποχρώσεις. Έχει μια εξαιρετική και πολύπλοκη δομή. Αρώματα ώριμου φρούτου, όπως βατόμουρο και δαμάσκηνο, σε συνδυασμό με αποξηραμένη ντομάτα και πιπέρι. Στο σκοτεινό του χαρακτήρα προστίθενται οι αισθητές νότες δρυός με μακρά επίγευση ικανή να σας ταξιδέψει.

Και κλείνει δυνατά την τετράδα μια καινούργια ετικέτα, το Abyss, η οποία εκπροσωπεί τη ποικιλία του Ασύρτικου, παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια.

Πολύ ισχυρή παρουσία με πολλαπλά βραβεία από τη πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας της. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η άριστη ποιότητα αλλά και η ίδια η καλλιέργεια.
To ABYSS είναι πολυσύνθετο και ενδιαφέρον, με πολλές πτυχές, σαν την άβυσσο. Όχι μόνο γιατί παλαιώνει για 8 μήνες, αλλά και γιατί καλλιεργείται βιοδυναμικά.

Σύμφωνα με τη βιοδυναμική προσέγγιση στην αμπελουργία, δημιουργείται ένα ισορροπημένο φυσικό οικοσύστημα, όπου συνυπάρχουν συμβατικές και κοσμικές δυνάμεις.
Το φυτό αποτελείται από 4 όργανα: ρίζες, φύλλα, άνθη, φρούτα και αντιστοιχούν με τα 4 βασικά στοιχεία: Γη, νερό, αέρας, φωτιά ( ή ηλιακή θερμότητα). Κάθε ένα από τα 4 στοιχεία ευνοείται από συγκεκριμένες θέσεις της Σελήνης μπροστά από έναν από τους 12 αστερισμούς.
Με αυτόν τον τρόπο, βασικές εργασίες όπως φύτεμα, κλάδεμα, όργωμα, τρύγος, κλπ. γίνονται σε αντίστοιχες θέσεις της σελήνης.

Η βιοδυναμική θεωρεί ότι η ενέργεια που δέχονται τα φυτά ως βαρύτητα από τη γη ή ως κοσμική ακτινοβολία από το διάστημα (ήλιος, σελήνη, πλανήτες, άστρα) έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξή τους. Στηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σταφυλιού είναι αποτέλεσμα της «μετατροπής» της κοσμικής ενέργειας σε συστατικά με οσμή και γεύση.

A show poster for Kellar
A show poster for Kellar

Ο ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ
Πανίκος Λαντίδης

Ξεκίνησε και σπούδασε στο Montpellier της Γαλλίας, πήρε το γαλλικό δίπλωμα οινολόγου και συμπλήρωσε τις γνώσεις του σε οινολογία και αμπελουργία στο Bordeaux για δύο ακόμη χρόνια. Στη συνέχεια αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Ελλάδα, που του έδινε μεγάλα περιθώρια επαγγελματικής δράσης. Αρχικά εργάστηκε σε μεγάλη εταιρία της εποχής εκείνης, ως ο κύριος οινολόγος της, οινοποιώντας σε Νεμέα, Αττική και Μαντινεία.
Αφού επί μία πενταετία είχε ασχοληθεί με το ιδιόκτητο αμπέλι στην Αττική, στράφηκε προς τον τόπο που πάντοτε ονειρευόταν, τη Νεμέα.

Το 2000 είχε έτοιμο το οινοποιείο ενώ ο ιδιόκτητος αμπελώνας σήμερα βρίσκεται για τις ερυθρές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, CabernetSauvignon και Merlot) στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας και σε υψόμετρο 650 μέτρων, ενώ για τις λευκές (Chardonnay, SauvignonBlanc, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, και Μαυροφίλερο) στην κοιλάδα της Σκοτεινής, σε υψόμετρο 550 μέτρων του νομού Αργολίδας.

Από το 2002 έως και σήμερα, τα οινοποιεία Lantides λαμβάνουν ανελλιπώς μέρος σε διαγωνισμούς κρασιού σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό τους