Νικόλ

«Tώρα είμαστε ορατά, όλα μας,
και πάμε να πορευτούμε μαζί»

Κάθισε απέναντι από την κάμερα, ετοιμάστηκε και ξεκινήσαμε. Ακούγοντας τις απαντήσεις της, ένιωσα να με συνεπαίρνει – όχι μόνο εμένα, αλλά όλους όσους βρισκόμασταν εκεί. Δε μιλούσε κανείς, όλοι παρακολουθούσαμε τι είχε να πει. Μετά τη συνέντευξη, ήταν λες και είχαμε μάθει κάτι παραπάνω.

Η Νικόλ είναι μία cis gay γυναίκα. Σπούδασε στο Πάντειο για να κάνει το χατίρι των γονιών της, πήρε το πτυχίο της κι αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και να ασχοληθεί με την υποκριτική. Δεν της ήταν εύκολο να αλλάξει τα πάντα, φυσικά. Αυτή της η απόφαση, ήρθε μετά από πολύ κόπο και πείσμα. «Έπρεπε να έρθω αντιμέτωπη με τις αποτυχίες μου, να ξανασηκωθώ, να ξαναπροσπαθήσω και ξανά και ξανά και ξανά. Και αυτό θέλει έναν πολύ γερό πυρήνα, ούτως ώστε να έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις και σε αυτό που θέλεις να κάνεις».

Πάντα πίστευε ότι τα μαλλιά είναι μόνο ένα εξωτερικό χαρακτηριστικό, τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, την πρώτη φορά που πήρε βαθιά ανάσα κι έκοψε πολύ κοντά τα δικά της, είδε πως η αυτοπεποίθησή της άλλαξε, πως ένιωθε πολύ πιο άνετα με τον εαυτό της. Ήταν, ίσως, και μέρος και του coming out της.

Όταν έμαθε για την καμπάνια #hairhasnogender του Pantene, ένιωσε μεγάλη χαρά. Είδε πως γινόταν κάτι σημαντικό, γιατί «οι άνθρωποι που μέχρι χθες ζούσαν στις παρυφές όχι του δημοσίου χώρου, του ιδιωτικού» πήραν επιτέλους την προσβολή που τους αξίζει. Πέρα από την ορατότητα, όμως, ανοίγει κι ένας διάλογος όχι μόνο μεταξύ της LGBTQ+ κοινότητας, αλλά και με εκείνους που βρίσκονται έξω από αυτήν.

«Και αν υπάρχει ένα παιδί εκεί έξω που να μπορεί να ταυτιστεί με ένα από τα 5 άτομα που προβάλλονται στη διαφήμιση, να νιώσει μια ανακούφιση και μια αγκαλιά. Ότι δεν είναι μόνο του και τώρα είμαστε ορατά, όλα μας, και πάμε να πορευτούμε μαζί».

Η Νικόλ πάντα ένιωθε να περιορίζεται καθημερινά, όχι μόνο για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, αλλά και για το φύλο της. Από μικρή μάθαινε τι της επιτρέπεται και τι όχι, επειδή είναι γυναίκα. Δυσκολευόταν να σπάει διαρκώς τα κοινωνικά δεσμά και, τελικά, να αποδεχθεί το ποια είναι, το ποια θέλει να γίνει και ότι το να είσαι διαφορετικός, είναι εντάξει, τελικά.

«Στη διαδρομή αυτή, πρέπει να ξεπεράσεις όλα τα θέλω των γονιών σου και της οικογένειάς σου και να πεις ότι "εγώ θα πορευτώ με τα δικά μου θέλω"», εξήγησε.

Συχνά αγνοούμε τα παιδιά, δεν τα ακούμε πραγματικά. Υποτιμούμε τις απόψεις τους, χαρακτηρίζουμε ως «φάση» τη διαφορετικότητά τους και, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε, σύμφωνα με τη Νικόλ, είναι να θεωρούμε αυτονόητα ορισμένα πράγματα.

Πολλοί γονείς δεν αναρωτιούνται καν για τον προσανατολισμό των παιδιών τους, δεν περνά από το μυαλό τους το ενδεχόμενο να είναι queer κι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό.

«Πολλές φορές, ακούγονται πράγματα προσβλητικά, ομοφοβικά μες στο σπίτι», τόνισε. «Αυτοί οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι ό,τι και να συμβαίνει με το παιδί τους, θα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί».

Για τη Νικόλ, ένα μόνο θα πρέπει να ενδιαφέρει έναν γονιό, μία μόνο να γίνει η ανησυχία και η προτεραιότητά του.

«Το αν το παιδί του έχει την ιδιότητα και την ικανότητα να αγαπά και να αγαπιέται. Αυτό πρέπει να εκμαιεύει συνεχώς από το παιδί του. Την ιδιότητα αυτή, της αγάπης»

της Στεφανίας Παπαδημητρίου

Το jenny.gr και το gazzetta.gr συνάντησαν τους πρωταγωνιστές της καμπάνιας #HairHasNoGender του Pantene και μίλησαν μαζί τους για την ιστορία τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στη ζωή τους, αλλά και για τη σημασία που έχει για τoυς ίδιους να μπορούν να εκφράζονται μέσω της εξωτερικής τους εμφάνισης, αλλά και μέσα από τα μαλλιά τους.

Δείτε το αφιέρωμα εδώ.


Credits

Σκηνοθεσία - Φωτογραφίες: Γιώργος Κωστιάνης
Κάμερα-μοντάζ: Γιώργος Κωστιάνης, Δώρα Δημητρίου, Χρήστος Λώλος

Creative Supervision: Νάγια Κωστιάνη
Συνεντεύξεις: Στεφανία Παπαδημητρίου

Hair & Makeup Artist: Σοφία Γούλιου

Design: Ιώ Καλογιαννάκου
Development: Βασίλης Καράμπαλης, Ιορδάνης Ασλάνογλου

Εμπορική Διεύθυνση: Νικήτας Μαντάς, Κλοντιάνα Λέκα
Διεύθυνση jenny.gr: Ελένη Κεχαγιά
Διεύθυνση gazzetta.gr: Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Διεύθυνση Παραγωγής/Επιμέλεια:
Κατερίνα Καλού, Αιμιλία Χονδρογιάννη

Ευχαριστούμε το six d.o.g.s για τη φιλοξενία.