Holly Grace

«Υπάρχει πάρα πολλή αγάπη εκεί έξω.
Αγάπη που δεν καταλαβαίνεις
ούτε το σχήμα της ούτε το χρώμα της»

Είχα δει τη Holly Grace πολλές φορές στα social media, μόνο μία από κοντά. Γνώρισα τον Θέμη την ημέρα της συνέντευξης – «πάμε έξω να κάνουμε λίγο bonding», μου είπε. Ήπιαμε λίγο καφέ, μιλήσαμε για τους άνδρες, την πατριαρχία, τα thrift shops του Λονδίνου και πήγε να ετοιμαστεί. Δύο ώρες αργότερα, έχοντας πια μεταμορφωθεί στην drag περσόνα του, περπατούσε τόσο άνετα σε πανύψηλα τακούνια, κινούταν με τεράστια αυτοπεποίθηση, χωρίς καν να προσπαθεί. Σαν να ήταν το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο.

O Θέμης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός. Αυτοπροσδιορίζεται ως cis gay ανδρας, ενώ η Holly είναι μάλλον λεσβία γιατί «ενώ της αρέσουν οι άνδρες, βρίσκει στη γυναικεία αλληλεγγύη κάτι πολύ ανώτερο».

Ξεκίνησε να ασχολείται με το drag το 2016, όταν έκανε έρευνα για μία παράσταση που σκηνοθετούσε. Έξι χρόνια μετά, παρατηρεί πως η Ελλάδα κάνει μεν βήματα μπροστά αλλά παραμένει σχετικά πίσω. Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση, έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, έχουμε δρόμο ως την αποδοχή της συμπεριληπτικότητας που υπάρχει, γιατί «το drag είναι μία τέχνη που τα όριά της δεν μπορείς να τα δεις».

Με τη συμμετοχή της στην καμπάνια #hairhasnogender του Pantene, η Holly Grace δεν είχε στόχο να αποτελέσει απλώς μέρος ενός σπουδαίου concept. Θα επιθυμούσε κάτι ακόμη μεγαλύτερο – να προβληματίσει τους ανθρώπους. «Να τρέξουν γρήγορα να ψάξουν στο Google τι είναι αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλάμε και να σταματήσουν να μας ρωτάνε, να ψάξουν να τα βρουν όντως, γιατί θα είναι πολύ χρήσιμα στη ζωή τους».

Μπορεί τώρα να βλέπουμε μία φωτεινή, δυναμική προσωπικότητα, όμως δεν ήταν όλα εύκολα.

Είχε δοκιμάσει την τύχη της στο Λονδίνο, έμεινε εκεί για μήνες προσπαθώντας να ζήσει ένα τρελό της όνειρο, όμως τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως υπολόγιζε. Γύρισε «ηττημένη», όπως μου είπε. Όμως δεν το άφησε να την πάρει από κάτω. Κάποια μέρα, σ’ ένα λεωφορείο της Θεσσαλονίκης, είδε μία παλιά της καθηγήτρια από τη σχολή. «Γύρισες πίσω;», τη ρώτησε. Κι όταν έμαθε ότι ετοιμαζόταν να μετακομίσει στην Αθήνα, απόρησε. «Τι θα πας να κάνεις στην Αθήνα; Θα χαθείς», συνέχισε. Κι η Holly πείσμωσε.

«Είμαι εδώ», μου είπε, και τίναξε τα μαλλιά προς τα πίσω.

Είναι πολλά αυτά που θα ήθελε να είχε ακούσει μεγαλώνοντας. «Μακάρι να υπήρχαν εκεί τα άτομα για να μου τα πουν. Θα είχα σώσει πολύ χρόνο από τη ζωή μου».

«Θα ήθελα να υπάρχει ένας άνθρωπος να μου πει ξέρεις τι; Υπάρχει πάρα πολλή αγάπη εκεί έξω. Αγάπη που δεν καταλαβαίνεις ούτε το σχήμα της, ούτε το χρώμα της. Ονειρέψου τη, γιατί θα τη δεχτείς κάποια στιγμή».

A photo of Kellar
A show poster for Kellar
A show poster for Kellar

Τόσο η Holly όσο κι ο Θέμης, επειδή ακριβώς δεν είχε κάποιον σε μικρή ηλικία, αν έβλεπε ένα queer παιδί που τώρα ανακαλύπτει τον εαυτό του, θα το συμβούλευε να ακούει μόνο την καρδιά του – «όλα τα υπόλοιπα μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος δρόμο, η καρδιά δεν το κάνει ποτέ».

Κι αν έχει να πει ένα πράγμα στους γονείς αυτού του παιδιού;

«Να προσπαθήσουν, σε όλες αυτές τις υπέροχες στιγμές που μπορεί να ζήσει ένα queer άτομο στη ζωή του, να είναι εκεί να βγάζουν μία φωτογραφία».

της Στεφανίας Παπαδημητρίου

Το jenny.gr και το gazzetta.gr συνάντησαν τους πρωταγωνιστές της καμπάνιας #HairHasNoGender του Pantene και μίλησαν μαζί τους για την ιστορία τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στη ζωή τους, αλλά και για τη σημασία που έχει για τoυς ίδιους να μπορούν να εκφράζονται μέσω της εξωτερικής τους εμφάνισης, αλλά και μέσα από τα μαλλιά τους.

Δείτε το αφιέρωμα εδώ.

Credits

Σκηνοθεσία - Φωτογραφίες: Γιώργος Κωστιάνης
Κάμερα-μοντάζ: Γιώργος Κωστιάνης, Δώρα Δημητρίου, Χρήστος Λώλος

Creative Supervision: Νάγια Κωστιάνη
Συνεντεύξεις: Στεφανία Παπαδημητρίου

Hair & Makeup Artist: Σοφία Γούλιου

Design: Ιώ Καλογιαννάκου
Development: Βασίλης Καράμπαλης, Ιορδάνης Ασλάνογλου

Εμπορική Διεύθυνση: Νικήτας Μαντάς, Κλοντιάνα Λέκα
Διεύθυνση jenny.gr: Ελένη Κεχαγιά
Διεύθυνση gazzetta.gr: Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Διεύθυνση Παραγωγής/Επιμέλεια:
Κατερίνα Καλού, Αιμιλία Χονδρογιάννη

Ευχαριστούμε το six d.o.g.s για τη φιλοξενία.