Ενδομητρίωση

Ο μήνας Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης για την ενδομητρίωση. Με αφορμή αυτό, το JennyGr συζητά με γιατρούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους και γυναίκες που νοσούν, για τη δεύτερη πιο κοινή γυναικολογική πάθηση, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί γενιές γυναικών μεγάλωσαν και συνεχίζουν να ζουν μέσα στον πόνο

Μια νόσος που μας αφορά όλους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ πιο κοινή πάθηση απ’ όσο πιστεύεται. Η συχνότητά της υπολογίζεται σε 1 κάθε 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ στις 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, οι 5 έχουν ενδομητρίωση. Το πραγματικά λυπηρό -αν όχι απελπιστικό- θέμα όμως, είναι πως η ενδομητρίωση παραμένει μέχρι και σήμερα μια νόσος με τρομερά ελλιπή επιστημονική έρευνα, με τη διάγνωσή της να καθυστερεί κατά μέσο όρο 8 έτη.

Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου 157 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Πολλοί γιατροί δεν έχουν την κλινική εμπειρία που απαιτείται ώστε να την αναγνωρίσουν εγκαίρως και να την αντιμετωπίσουν ώστε να μην αποβεί καταστρεπτική για τη ζωή της γυναίκας

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10 κράτη παγκοσμίως, το μέσο ετήσιο κόστος της ενδομητρίωσης ανά γυναίκα εκτιμάται στα 9.579€. Από αυτό το ποσό περίπου το 60% (6.298€) έχει να κάνει με την πτώση της παραγωγικότητας και περίπου το 30% (3.113€) με το άμεσο ιατροφαρμακευτικό κόστος.

Φυσικά, το κόστος της ενδομητρίωσης δεν είναι μόνο οικονομικό. Οι γυναίκες που νοσούν το πληρώνουν τόσο με σωματικά συμπτώματα και χρόνιο πόνο, όσο και με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, καθώς επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους.

Αρκετές παράμετροι της ενδομητρίωσης, όπως οι επώδυνες περίοδοι, το επώδυνο σεξ, ο πυελικός πόνος, ο προεγχειρητικός και ο επίμονος μετεγχειρητικός πόνος, οι ορμονικές θεραπείες, η φλεγμονή και το ιατρικό τραύμα, έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Ενώ η κατάθλιψη και το άγχος μαζί επηρεάζουν το 10%-20% του γενικού πληθυσμού, οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες με ενδομητρίωση εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, ενώ πάσχουν και από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.

Βρισκόμαστε στο 2023 και ακόμη η ιατρική και επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γύρω από την ενδομητρίωση. Το ίδιο και ο περισσότερος κόσμος. Ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν μαθαίνοντας πως ο πόνος των γυναικών κατά την περίοδο είναι «φυσιολογικός», με αποτέλεσμα ακόμα και τα νεαρά κορίτσια σήμερα να έχουν την ίδια παραπληροφόρηση και να μαθαίνουν για την ενδομητρίωση κυρίως κατά τύχη, ακριβώς όπως γίνεται συνήθως και η δική τους διάγνωση με τη νόσο. Τυχαία. Παρότι πλέον μπορείς να βρεις πολλές περισσότερες μαρτυρίες γυναικών online σε σχέση με πριν από 5 χρόνια, καθώς και ιατρικά site που εμβαθύνουν στο θέμα και δίνουν κάποιες κατευθύνσεις, η ενδομητρίωση παραμένει ένας γρίφος με τον οποίο κανείς δεν ασχολείται όσο θα έπρεπε.

Σε αυτό το αφιέρωμα, προσπαθήσαμε να καλύψουμε σφαιρικά το ζήτημα της ενδομητρίωσης, δίνοντας φωνή στις γυναίκες που ζουν με αυτή και ζητώντας απαντήσεις από ειδικούς που θέλουν να τις βοηθήσουν.

Στόχος μας είναι ένας: να ενημερωθεί κάθε γυναίκα όσο το δυνατόν πληρέστερα και να ευαισθητοποιηθούμε ουσιαστικά όλοι, γύρω από ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την επιστήμη, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

ΥΓ. Θα παρατηρήσετε πως ο ορισμός της ενδομητρίωσης και τα συμπτώματά της, επαναλαμβάνονται σε αρκετά από τα άρθρα. Δεν είναι παράλειψη. Ίσως έτσι καταφέρουμε, επιτέλους, να εμπεδώσουμε έστω τα βασικά και να αρχίσουμε να ακούμε τις γυναίκες όταν μας λένε πως πονάνε.

6 μύθοι για την ενδομητρίωση που, επιτέλους, ήρθε η ώρα να καταρριφθούν

text

Γιατί γνωρίζουμε τόσα λίγα για μια τόσο συνήθη και εξουθενωτική νόσο;

9 facts για τη νόσο-γρίφο που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες

fruit lot on ceramic plate

Οι διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συμπτώματα

woman leaning on wall while sitting on bed

Η πιο συχνή θεραπεία για την ενδομητρίωση, μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο

Ο πόνος, το κοινωνικό στίγμα, η θεραπεία: Ο μοναδικός πιστοποιημένος Γυναικολόγος-Χειρουργός Ενδομητρίωσης στην Ελλάδα, μας ξεκαθαρίζει τα πράγματα

O Δρ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, απαντά σε όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για μία πάθηση που παραμένει αόρατη

Η σημασία της σωστής ψυχολογικής διαχείρισης στην ενδομητρίωση

Το πρόβλημα του ιατρικού gaslighting, η βοήθεια των ειδικών ψυχικής υγείας και η γνώμη των ειδικών

two women looking up white leaning on fence

Ενδομητρίωση και ρούχα: Μια capsule γκαρνταρόμπα μπορεί να γίνει ένα μικρό σωσίβιο

20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για την ενδομητρίωση, ανεξαρτήτως φύλου, γιατροί και μη

Η σειρά «Συζητήσεις Με Φίλους» αποτύπωσε την αλήθεια της ενδομητρίωσης σε ένα επεισόδιο

Πώς η COVID-19 επηρέασε τις γυναίκες με ενδομητρίωση: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη νόσο μετά την πανδημία

Οι ιστορίες των γυναικών που ζουν με την ενδομητρίωση

«Όταν κάνεις παιδί, θα περάσει»: Oι ιδρύτριες του Endogreece μας δείχνουν το αληθινό πρόσωπο της ενδομητρίωσης

Η Σοφία Πάκκου και η Παναγιώτα Ξηρουχάκη δημιούργησαν τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Ενδομητρίωση» για να στηρίξουν κάθε γυναίκα που έχει την υποψία ότι έχει ενδομητρίωση, που μόλις διαγνώστηκε ή έχει διαγνωστεί εδώ και χρόνια. Και τα λένε όλα με το όνομά τους.

Η Νάνσυ είναι σε ιατρογενή εμμηνόπαυση για να αντιμετωπίσει την ενδομητρίωση: «Μας έμαθαν πως ο πόνος είναι φυσιολογικός»

Η Ελένη διαγνώσθηκε με ενδομητρίωση όταν μετά από σεξουαλική επαφή, λιποθύμησε από εσωτερική αιμορραγία

silhouette of person during sunset

Η Αθανασία πίστευε πως θα πονάει για πάντα πριν διαγνωσθεί με ενδομητρίωση: «Μη μένετε σε μια "εύκολη" διάγνωση, όταν υποφέρετε»

Η Ελπινίκη ήταν ασυμπτωματική μέχρι που βρέθηκε με 5 κύστες: «Δεν εκφραζόμαστε όλες οι γυναίκες το ίδιο, σαν κοινωνία υπάρχει το "τι θα πει ο κόσμος"»

Giorgia Soleri: Στη δική μου περίπτωση, η ενδομητρίωση δεν ήταν ποτέ «σιωπηλή»

Είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, κυκλοφόρησε ποιητική συλλογή, έχει αφιερώσει τη social media-κή περσόνα της στην ενημέρωση για την ενδομητρίωση και, το 2023, κόσμος την αποκαλεί «σύντροφο του Damiano των Maneskin»

Jennifer Gunter: Η γυναικολόγος που κατέρριψε γελοίους μύθους και τα έβαλε με την Gwyneth Paltrow

Η Δρ. Linda Griffith έχει ως σκοπό ζωής τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Γιατί έκανε η ίδια όλη τη διαδρομή

Η ενδομητρίωση οδήγησε την Padma Lakshmi στον ακτιβισμό

14 celebrities που έρχονται επί χρόνια αντιμέτωπες με την ενδομητρίωση και το κοινωνικό στίγμα

Η Bindi Irwin μιλά για την ενδομητρίωση: «Γιατρός μου έλεγε ότι δεν είναι τίποτα»

Κανείς δεν ξέρει το σώμα σου καλύτερα από εσένα

Editor in Chief / Επιμέλεια

Νάγια Κωστιάνη

Editorial Team

Έλενα Κρητικού
Στεφανία Παπαδημητρίου
Κλέλια Φατούρου
Ελένη Τσούτση
Σοφία - Χριστίνα Ραδίτσα
Τόνια Τζαφέρη
Τζουλιάνα Καρνέζη

Lifestyle Editorial Director

Ελένη Κεχαγιά

Image Credits: Unsplash, Pexels, Shutterstock