Καρκίνος του μαστού: Ένας βασικός οδηγός

Το infographic του JennyGr με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα, από τα στατιστικά και τα συμπτώματα μέχρι την πρόληψη

Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα των γυναικών ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Το ίδιο όμως ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού δεν πρέπει να φεύγει ποτέ από το προσκήνιο, κυρίως επειδή πρόκειται για μια ασθένεια που θεραπεύεται, αρκεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Και πώς γίνεται αυτό; Μέσα από τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Και παρότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου είναι σχεδόν διπλάσιος για γυναίκες που κάποια συγγενής τους α’ βαθμού έχει διαγνωστεί με αυτήν, το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, παρά οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις -αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω, το JennyGr έφτιαξε ένα πλήρες infographic με όλα τα βασικά στοιχεία γύρω από τον καρκίνο του μαστού που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα και να επικοινωνεί στις υπόλοιπες γυναίκες στη ζωή της. Γιατί το πιο σημαντικό μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού θα είναι πάντα ένα: η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η διάγνωση σώζουν ζωές. Κι αυτό αφορά κάθε γυναίκα, που οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της.

Φύλο

Καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, όμως είναι συχνότερος στις γυναίκες
(100 γυναίκες: 1 άνδρας).

Ηλικία

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

Θετικό οικογενειακό ιστορικό

Όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζεται ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια. Ο κίνδυνος σχεδόν πενταπλασιάζεται όταν υπάρχουν δυο συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού στο ιστορικό τους.

Σωματικό βάρος

H παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Αλκοόλ

Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα (μέτρια συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνο του μαστού).

Κληρονομικός καρκίνος

Οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη (μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2) ή είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης άλλων γονιδίων. Τον υποπτευόμαστε όταν στο ιστορικό της γυναίκας υπάρχουν συγγενείς που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού σε μικρή ηλικία ή εκδήλωσαν και στους δύο μαστούς ή αν υπάρχει συγχρόνως και ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών.

1. Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη, χωρίς σουτιέν, και εξετάστε και τους δύο μαστούς για κάτι ασυνήθιστο, όπως πρηξίματα, ερεθισμούς ή εκκρίσεις από τις θηλές.

2. Έπειτα σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι και σπρώξτε ελαφρά το στήθος προς τα μποστά.

3.Τοποθετείστε τα χέρια σας στο ύψος του ισχίου και γείρτε λίγο προς τον καθρέφτη, σπρώχνοντας αγκώνες και ώμους μπροστά.

4. Σηκώστε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και με τα 3 δάχτυλα του άλλου χεριού (δείκτη, μέσο και παράμεσο) ψηλαφήστε τον δεξί μαστό, πιέζοντας ελαφρά.

5. Συνεχίστε κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις. Ξεκινήστε από το άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού (την περιοχή κοντά στη μασχάλη) και ψηλαφίστε όλη την επιφάνεια του μαστού μέχρι τις θηλές.

6. Ασκείστε διαφορετικά επίπεδα πίεσης προκειμένου να νιώσετε τη σύσταση του μαζικού αδένα όσο βαθύτερα στον μαστό γίνεται. Πιέστε τις θηλές για τυχόν έκκριμα.

7. Επαναλάβετε τα δύο παραπάνω βήματα σε ύπτια θέση, ξαπλωμένη.