Ημέρα της Μητέρας 2023

Μιλώντας με τις γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να γίνουν μητέρες

Πώς βιώνουν την Ημέρα της Μητέρας οι γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά, είτε από επιλογή είτε επειδή δεν είχαν επιλογή; Όπως και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου: πλήρεις με τις ζωές τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποκρούουν αδιάκριτες ερωτήσεις, ενώ μάχονται για βασικά, ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα λουλούδια, οι κάρτες με τα παιδικά γράμματα, τα χειροποίητα δώρα, οι σφιχτές αγκαλιές, είναι οι στιγμές που κάνουν την Ημέρα της Μητέρας λίγο πιο ξεχωριστή για κάθε μαμά -λίγο, επειδή οι στιγμές ευτυχίας και σαρωτικής αγάπης που μπορεί να σου προσφέρει το παιδί σου, είναι πολλές, καθημερινές και ανεξάντλητες. Αν θες να αποκτήσεις παιδί.

Για τις γυναίκες που δεν θέλησαν ποτέ να αναλάβουν τον ρόλο της μητέρας, όπως και για εκείνες που θέλησαν αλλά δεν τα κατάφεραν, η εν λόγω μέρα δεν περιορίζεται, επίσης, σε μια Κυριακή τον χρόνο. Στη δική τους περίπτωση, είναι η κοινωνία και ο περίγυρός τους που τους ζητά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να απολογηθούν για αυτή τους την απόφαση -ακόμη κι αν ήταν απόφαση ζωής ή θανάτου. Ταυτόχρονα, για τις μητέρες που προσπαθούν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την καριέρα τους μετά τον ερχομό ενός παιδιού, η Ημέρα της Μητέρας μοιάζει συνήθως με ένα κακό αστείο -"Πάρε το μπουκέτο και τα σοκολατάκια, αλλά μην περιμένεις και προαγωγή. Μια γυναίκα με παιδί δεν είναι αξιόπιστη επαγγελματίας, θα έπρεπε να το ξέρεις".

Πολλές από εμάς έχουμε βρεθεί σε κάποια από τις παραπάνω θέσεις. Κι όλες μας ξέρουμε πολλές, πολλές γυναίκες με παρόμοια ή πολύ πιο δύσκολα βιώματα, όπως είμαστε σίγουροι πως ξέρετε κι εσείς. Γι' αυτό και στη φετινή Ημέρα της Μητέρας, αποφασίσαμε να δώσουμε τον λόγο σε αυτές. Γιατί όσο αξίζει να γιορτάζουμε την "ολοκλήρωση" που φέρνει σε μια γυναίκα η μητρότητα, άλλο τόσο αξίζει να γιορτάζουμε τις γυναίκες που ζουν ολόκληρες, πλήρεις ζωές, ακριβώς όπως θέλουν εκείνες.

«Δεν θέλω να γίνω μάνα»: Τρεις γυναίκες εξηγούν γιατί πήραν τη συνειδητή απόφαση να μην κάνουν παιδιά

Η Άννα, η Κάτια και η Μυρτώ δεν σκοπεύουν να γίνουν μητέρες και μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους ιστορίες. Δεν είναι ιστορίες που θα σου αλλάξουν τη ζωή, αλλά ίσως να ταυτιστείς μαζί τους. Ίσως, πάλι, να μπεις στη θέση τους και να τις καταλάβεις λίγο καλύτερα -και όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που δεν χρειάζονται παιδιά για να νιώσουν ολοκληρωμένες.

Αμβλώσεις: 2 γυναίκες μάς μιλούν για την εμπειρία τους και γιατί θα έπρεπε να είναι αυτονόητο δικαίωμα

Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας γυναίκες που έχει χρειαστεί να κάνουν άμβλωση σε κάποια φάση της ζωής τους. Μπορεί να είσαι κι εσύ, μπορεί η μαμά, η γιαγιά, η αδερφή, η καλύτερή σου φίλη. Δύο γυναίκες μας αφηγούνται σήμερα τις δικές τους εμπειρίες άμβλωσης. Κοινό τους στοιχείο; Καμία δεν το μετάνιωσε.

Ελένη Τζαχρήστα: «Δεν έχουμε στατιστικά και καταγεγραμμένες αμβλώσεις στην Ελλάδα, γιατί μάλλον δεν ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των γυναικών»

Είναι η άμβλωση ένα αυτονόητο δικαίωμα, και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες; Υπάρχουν αριθμοί και καταχωρήσεις, ώστε να είμαστε ενήμεροι για τα ποσοστά αμβλώσεων; Τι γίνεται με την Ελλάδα; Η μαιευτήρας- γυναικολόγος Ελένη Τζαχρήστα μάς λύνει τις απορίες και περιγράφει μία δυσοίωνη κατάσταση, ενώ προσπαθεί να ενημερώσει και να αφυπνίσει τον κόσμο, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά.

Οι αμβλώσεις σε όλο τον κόσμο: Τι ισχύει σε κάθε ήπειρο;

Τον τελευταίο χρόνο, η ανατροπή του νόμου Roe v. Wade ξύπνησε το ενδιαφέρον όλων μας για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις αμβλώσεις σε όλη την υφήλιο. Ποια είναι τελικά τα δικαιώματά μας και γιατί οι Η.Π.Α. δεν είναι ο μοναδικός Μεσαίωνας;

Motherhood penalty: Οι μητέρες δεν θέλουν μόνο λουλούδια και αγκαλιές, αλλά ισότητα στις αμοιβές και περισσότερες ευκαιρίες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20η θέση μεταξύ 34 χωρών στην Ευρώπη όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας για τη γυναίκα, από τη στιγμή που γίνεται μητέρα. Αυτό που βιώνουν είναι γνωστό ως "motherhood penalty", μια ποινή μητρότητας δηλαδή, η οποία συνεπάγεται μείωση των αποδοχών σε σύγκριση με τις αποδοχές τους πριν γεννήσουν. Στον αντίποδα, το "fatherhood premium" επιβραβεύει την πατρότητα, όσο περισσότερα παιδιά έχει ένας άνδρας.

«Σε ευχαριστώ»: Ένα κείμενο για όλες τις μητέρες χωρίς παιδιά

Μία γυναίκα που γίνεται μητέρα, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι προσφέρει μητρική φροντίδα στο παιδί της και μία γυναίκα με μητρική φροντίδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μητέρα.