Γιορτή της Μητέρας 2022

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Jenny.gr και το Gazzetta Women φωνάζουν Hey Mom!

Η γιορτή της Μητέρας υμνεί κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Από την ώρα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί, το άγχος, η αγωνία και ο φόβος «πάνε πακέτο» μαζί με τα πιο ευχάριστα συναισθήματα. Ή και όχι. Κάθε γυναίκα βιώνει την εμπειρία με τον τρόπο της, παρά τα όσα λένε τα εγχειρίδια της «τέλειας» μητρότητας.

Η φετινή γιορτή της Μητέρας είναι κάτι παραπάνω από ξεχωριστή. Θέτει σε πρώτο πλάνο την αυτοφροντίδα κι όχι την αυτοκριτική. Καλεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο την αγάπη κάθε μητέρας προς τον εαυτό της, μετά από μια εποχή που δοκίμασε αντοχές και νεύρα, τις περισσότερες φορές τις εξάντλησε και, αμέσως μετά, τις ξαναγέμισε -με όλα τα συναισθήματα. Μετά από δύο χρόνια με όρους πανδημίας και διαδοχικών lockdown, τι άλλαξε και τι παραμένει ίδιο στη σχέση μιας γυναίκας με το παιδί της και κυρίως με τον εαυτό της;

Για τη σημερινή μέρα, μιλήσαμε με γυναίκες που έγιναν ή ήταν ήδη μαμάδες μες στην πανδημία και μπόρεσαν να βρουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες (ή και όχι). Από μια single μαμά που απέκτησε υπερδυνάμεις σε μια μαμά που προσάρμοσε την καθημερινότητά της με δέκα παιδιά. Από μια μαμά που δεν έβρισκε βιβλία για την κόρη της, οπότε δημιούργησε η ίδια ένα online περιοδικό για παιδικά βιβλία, σε μια μαμά που μετέτρεψε την πανδημία στην πιο απολαυστική εμπειρία για το παιδί της. Από μια μαμά με το πιο απαιτητικό εργασιακό πρόγραμμα σε μια μαμά που τα έδωσε όλα, μένοντας σπίτι και μακριά από το επάγγελμά της και σε μια άλλη που θυσίασε για λίγο τον ρόλο για να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους, κι ένα trans παιδί που μιλά για τη σχέση με τη δική του μαμά και πώς εκείνη στάθηκε δίπλα του στο ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού του. Κάθε ιστορία έχει διαφορετική αφήγηση και πορεία, κάθε ιστορία είναι μοναδική όπως και οι γυναίκες που τις αφηγούνται. Όλες όμως έχουν κοινή αφετηρία το άγνωστο που έφερε μαζί της η εποχή, αλλά και τη δύναμη που βρήκε η κάθε μία μέσα της.

Οι ιστορίες κινούνται παράλληλα βάσει των πιο αυθόρμητων συναισθημάτων. Γιατί το να είσαι μητέρα δεν «μπαίνει σε καλούπια», ειδικά τώρα. Σε οδηγεί να ξανασυστηθείς με τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου, να ανασυγκροτήσεις τις δυνάμεις και τις αντοχές σου και να αποδεχτείς μια νέα ταυτότητα σε σχέση με το πλάσμα που έχεις απέναντί σου. Στο τέλος όμως, όπως λέει η Βασιλική στη δική της ιστορία, θα είσαι εντάξει.

Jenny.gr

Βασιλική Ζιώγα: «Υπήρχαν μέρες που είχα κοιμηθεί το πολύ 3 ώρες και πριν το πρωινό μου call έκλαιγα, χωρίς να ξέρω πώς θα τα βγάλω πέρα»

Στην πανδημία, η Βασιλική ήρθε αντιμέτωπη με τρεις νέους ρόλους: της μητέρας, της account manager στη δουλειά των ονείρων της και της νέας Βασιλικής που προσπαθούσε να χειριστεί τις αλλαγές μέσα, πάνω και γύρω της.

Ζωή Κοσκινίδου: «Η πανδημία χρωμάτισε έντονα τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα φύλα σε εργασιακό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο»

Η Ζωή βρίσκεται πίσω από την "Κόκκινη Αλεπού", το κορυφαίο online περιοδικό για το παιδικό βιβλίο. Ως μαμά σε συνθήκες πανδημίας, μας μίλησε για το πώς είναι η ζωή σε lockdown με όπλα διαφυγής τη φαντασία και τις εικόνες που ξεπηδούν από τα βιβλία.

Φαίη Καρρά: «Ως μητέρα, είδα πόσο εύκολα οι άνθρωποι έμπαιναν στην διαδικασία να σχολιάσουν τους ρόλους μιας γυναίκας»

Η Φαίη έγινε πρώτη φορά μαμά στα 26 της και έμαθε να είναι τελείως απελευθερωμένη από τα στερεότυπα της κοινωνίας απέναντι στις μητέρες. Μετά την πανδημία, όμως, έμαθε κάτι ακόμα: πως μπορεί να αντέξει πολλά περισσότερα από όσα νόμιζε.

Μάρω Χατζελένη: «Νομίζω ότι όλες οι μαμάδες έχουμε πέσει στην παγίδα της "τέλειας μαμάς"»

Η Μάρω διατηρεί δική της επιχείρηση, ένα υπέροχο μαγαζί με παιδικά παιχνίδια και προϊόντα, στη Χίο. Είναι single mom και συγκεκριμένα η μαμά του Οδυσσέα. Μαζί πήραν πινέλα και χρώματα και ζωγράφισαν τον δικό τους παράδεισο για να μετατρέψουν την πανδημία σε μια (όσο γίνεται) μαγική εμπειρία.

Μπιάνκα Μπογδάνου: «Η μητρότητα στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν την πλάνη στο ξυλουργείο. Λειαίνονται οι γωνίες σου, χωράς στο καλούπι καλύτερα, θεωρείσαι πλέον "ολοκληρωμένη". Αστεία πράγματα»

Η Μπιάνκα δεν έζησε πραγματικό lockdown, γιατί το επάγγελμά της ήταν ένα από τα πιο απαιτητικά της πανδημίας: είναι φαρμακοποιός. Μέσα στον πανικό, η μητρότητα την βοήθησε να κρατήσει την ψυχραιμία της. Και η κόρη της, να θυμάται να ονειρεύεται.

Μαρία Προϊστάκη: «Η πανδημία μου στέρησε την ελευθερία που είναι κρίσιμη στις πρώτες στιγμές της μητρότητας. Το να μη νιώσεις απομονωμένη, κλεισμένη, μόνη»

Η Μαρία είναι ηθοποιός και μαμά δύο αγοριών. Το ένα ήρθε στον κόσμο λίγο πριν την πανδημία και το άλλο κατά τη διάρκειά της. Μας αφηγείται πώς είναι να γεννάς μόνη, πώς ξανασυστήθηκαν ως οικογένεια μεταξύ τους, τις κρίσεις πανικού που έχει μέχρι σήμερα αλλά και το πώς η πανδημία την οδήγησε στο να γίνει πιο ενεργή πολίτης.

Τι έκανες στον πόλεμο, μαμά;

της Έλενας Παπαδημητρίου

Η Έλενα είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, βρέθηκε στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταφέροντας όσα συνέβαιναν γύρω της, πάντα με ακρίβεια, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση. Σήμερα μας γράφει όσα έζησε εκεί, ως ρεπόρτερ, ως γυναίκα και ως μητέρα.

Η υπέροχη σχέση του τρανς Δ. με τη μαμά του: «Με στήριξε σε κάθε βήμα και με αποδέχτηκε»

Όταν ο Δ. κατάλαβε πως δεν ένιωθε κορίτσι, βρήκε στη μαμά του την αποδοχή και μια μεγάλη αγκαλιά. Και η μαμά του βρήκε στους Υπερήφανους Γονείς μια ομάδα υποστήριξης στην οποία μπορούσε να πει και να μάθει τα πάντα για τη νέα ζωή του παιδιού της.

Νάστα: «Η λέξη "μητέρα" είναι αίγλη κι απαιτήσεις. Δεν θέλω με αυτό το "μαμά" το παιδί να με έχει σε βάθρο, πως είμαι κάτι το ιδιαίτερο. Θέλω να κοιταζόμαστε στα μάτια και να εκφραζόμαστε ανοιχτά.»

Πώς είναι να είσαι μαμά (με τη λέξη να σηκώνει κουβέντα), single, non binary και να ζεις στο Βερολίνο με ένα 4χρονο παιδί; Νάστα, ο λόγος σε εσένα.

Ειρήνη Αλεξοπούλου-Τσαντήλα: «Αυτό που διαπίστωσα τα χρόνια της πανδημίας είναι ότι είναι αδύνατο να είναι όλα τέλεια»

Η Ειρήνη πέρασε την πανδημία με τον άντρα και τα παιδιά της. Και τα 10 από αυτά. Και όλα είχαν τα καθήκοντά τους στο σπίτι. Ακούγεται σαν ταινία, αλλά ήταν πέρα για πέρα πραγματικό.

Gazzetta Women

Η Νικόλ Κυριακοπούλου
Η Βασιλική Μιλλούση με τη μαμά της
Μορφουλα Ντώνα
Η Ελένη Πετρουλάκη με τις κόρες της
H Μάσα Φασούλα και η Μαριέλλα
Η Νικόλ Κυριακοπούλου
Η Βασιλική Μιλλούση με τη μαμά της
Μορφουλα Ντώνα
Η Ελένη Πετρουλάκη με τις κόρες της
H Μάσα Φασούλα και η Μαριέλλα

Νικόλ Κυριακοπούλου: «Η μητρότητα με έκανε διαφορετικό άνθρωπο»

Παραδείγματα αθλητριών που επέστρεψαν μετά από γέννα σε τοπ επίπεδο, υπάρχουν αρκετά. Και ένα από αυτά είναι η Νικόλ Κυριακοπούλου. Η σπουδαία πρωταθλήτρια του επί κοντώ, έφερε το 2017 στον κόσμο την κόρη της και συνέχισε την πορεία της εκεί που την σταμάτησε: στις επιτυχίες και τα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις. Το να μπορεί μία γυναίκα να συνδυάζει πρωταθλητισμό και οικογένεια, ειδικά με ένα μωρό παιδί, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο. Και παράλληλα κάνει την καθημερινότητά της εντελώς διαφορετική. Αλλάζουν πολλά στη ζωή της, στο σώμα της, αλλά και στον χαρακτήρα. Τις αλλαγές αυτές της είδε, προς το καλύτερο ευτυχώς γι’ αυτήν, η Κυριακοπούλου

H Βασιλική Μιλλούση... μαντεύει τη μαμά της

Επτά ερωτήσεις, επτά απαντήσεις από την μαμά της Βασιλικής Μιλλούση, Ελένη κι άλλες επτά από την ίδια την Βασιλική. Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, επισκεφτήκαμε την πρωταθλήτρια της ενόργανης Γυμναστικής στο Gymnastics Stars. Στο γυμναστήριο στην Γλυφάδα εκεί όπου μικρά παιδιά, αλλά κι ενήλικες μαθαίνουν και γυμνάζονται μέσω της Ενόργανης. Μαζί με την Βασιλική Μιλλούση ήταν και η μητέρα της Ελένη οπότε τι καλύτερο από τις να βάλουμε στη διαδικασία να δούμε πόσο καλά ξέρει η μαμά την κόρη. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό (δεν σας λέμε θετικά ή αρνητικά) και στο τέλος συγκινητικό.

Μορφούλα Ντώνα: «Θα ενθαρρύνω τον γιο μου να κάνει πρωταθλητισμό»

Ενιώθε μαμά πριν καν γίνει μαμά. Βλέπετε, η Μορφούλα Ντώνα στη σχολή που έχει για την ρυθμική Γυμναστική είχε καθημερινή τριβή με μικρά κορίτσια. Ετσι όταν ήρθε ο Απόλλωνας στη ζωή της ήταν έτοιμη. Φυσικά όπως λέει και η ίδια γελώντας «θα ήθελα λίγο χρόνο παραπάνω. Να κάνω επιτέλους ένα μπάνιο με την ησυχία μου». Η Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ μας φιλοξένησε στην R.G. Academy και μεταξύ άλλων μας μίλησε για την μητρότητα και αν θα... σπρώξει τον Απόλλωνα στον πρωταθλατισμό.

Ελένη Πετρουλάκη: «Προσπαθώ να είμαι πάντοτε κοντά στις κόρες μου»

Η Ελένη Πετρουλάκη μίλησε στο GWomen για την σχέση της με τις 4 κόρες της οι οποίες όλες ακολουθούν τον πρωταθλητισμό, τις προκαταλήψεις που βίωσε στην αρχή της καριέρας της αλλά και για το παρόν και το μέλλον του fitness στην Ελλάδα

Μάσα και Μαριέλλα Φασούλα: «Η μαμά μου είναι το πρώτο τηλεφώνημα»

Η Μαριέλλα Φασούλα και η μητέρα της, Μάσα, μιλούν στο Gazzetta Women για την σχέση μαμάς-κόρης που παραμένει αναλλοίωτη ακόμα και όταν σε αυτή παρεμβάλλονται ο επαγγελματικός αθλητισμός και η απόσταση.

Για τις θυσίες που χρειάστηκαν μέχρι και σήμερα, αλλά και τον… πρωινό καφέ που απολαμβάνουν όταν είναι ξανά μαζί!

«Πρέπει να νιώσεις μια άμεση επαφή με το μωρό, μόλις γεννήσεις. Μπούρδες!»

Ανήμερα της Ημέρας της Μητέρας, ο Μάκης Παπασημακόπουλος υποδέχεται την Κατερίνα Νανοπούλου και μιλούν για την μητρότητα και το τί πραγματικά συμβαίνει τους πρώτους μήνες που κάποιος γίνεται γονιός. Το να κάνεις ένα παιδί, είναι κατά κάποιον τρόπο και μια εγωιστική πράξη; Νιώθεις ο εαυτός σου μόλις έχεις γεννήσει;

Το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς και τίποτα δεν σε προετοιμάζει για την απόκτηση ενός μωρού.

Σε αυτά, αλλά και σε άλλα πολλά ερωτήματα απαντά το «μυαλό» του Netwix και food blogger Κατερίνα Νανοπούλου, ως καλεσμένη του Μάκη Παπασημακόπουλου, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας.

Στο 41ο special επεισόδιο του Εξωφρενικά Σημαντικού Πόντκαστ.