5 γυναίκες από τον χώρο του online gaming μιλούν στο JennyGr

Για την Ημέρα της Γυναίκας, πέντε στελέχη της Novibet απαντούν σε όλα

Η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί άλλη μία αφορμή για να φέρουμε στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες, από προσωπικό επίπεδο μέχρι επαγγελματικό. Να θίξουμε κατάλοιπα του παρελθόντος και να δώσουμε το βήμα σε γυναίκες που έχουν πετύχει, η κάθε μία στον δικό της τομέα, ακόμα και μέσα σε ανδροκρατούμενους χώρους, όπως είναι αυτός του online gaming.

Γι' αυτό και μιλήσαμε με πέντε γυναίκες επαγγελματίες σε καίριες θέσεις στο τμήμα του Marketing της Novibet. Μας είπαν τι ήταν αυτό που τις ενέπνευσε να ασχοληθούν με τον χώρο του online gaming, ποιες είναι οι προκλήσεις που έχουν συναντήσει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο καθώς και τη συμβουλή τους στην επόμενη γενιά γυναικών που θέλει να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα.

Έλενα Κατσαριώτη, Senior Performance Marketing Manager

> Όταν ξεκίνησα στον συγκεκριμένο κλάδο δεν είχα ιδέα από το μέγεθος που είχε αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες θα ερχόμουν αντιμέτωπη. Η αλήθεια είναι ότι μου κίνησε το ενδιαφέρον αυτό το τόσο καινούργιο, το τόσο διαφορετικό. Αυτό που όταν έλεγες πού δουλεύεις, η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν είναι: “Θα μας δώσεις κάποια πρόβλεψη;”


> Το μότο μου στη δουλειά είναι: Όλοι ίσοι, αλλά όχι ίδιοι. Ο χώρος του Online Gaming, είναι χώρος δύσκολος, απαιτητικός, ανταγωνιστικός με ρυθμούς γρήγορους. Πολλές δυσκολίες, πολλές αγωνίες, πολλές χαρές. Με πείσμα αλλά και πολλή δουλειά προσπάθησα να πάω κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετώπιζα & αντιμετωπίζω ίσως ακόμη και σήμερα με στόχο να τα καταφέρω. Πείσμα να πετύχω τον όποιο στόχο μου. Εργαλείο μου είναι η συνεργασία, η διαφάνεια, η επικοινωνία, ο σεβασμός, η υπομονή & η επιμονή.


Η συμβουλή της: Σίγουρα προτείνω σε όλες τις νέες γυναίκες που ρίχνουν “κλεφτές ματιές” στον χώρο του Online Gaming, να τολμήσουν, να ρισκάρουν και να βγουν από το comfort zone τους. Ο συγκεκριμένος κλάδος θέλει δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία καθώς και υπομονή & επιμονή.

Έλενα Μπάρμπα, Director of Marketing Communications

> Η αλλαγή κλάδου μπορεί να είναι πολύ απαιτητική για μια γυναίκα, ιδίως όταν πρόκειται για μετάβαση σε ανδροκρατούμενο χώρο. Ο χώρος του online gaming είναι ένας πολύ έντονος και ανταγωνιστικός χώρος ως προς την επικοινωνία και από τους πλέον ενεργούς. Το «προϊόν» είναι αρκετά πολύπλοκο καθώς στον κλάδο μας δεν μπορεί να οριστεί μονοσήμαντα. Η εμπειρία αθλητικού στοιχηματισμού βασίζεται σε 2 βασικούς πυλώνες: στο core προϊόν που αφορά στα «βασικά» προϊοντικά χαρακτηριστικά αλλά και στον 2ο πυλώνα ο οποίος βασίζεται στην εμπειρία και αποτελεί game changer για τον κλάδο, συνεπώς και ενισχύεται διαρκώς. Η πρόκληση ήταν πολύ μεγάλη, παρόλα αυτά, συνειδητοποίησα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ότι η εμπειρία που αποκτάς όταν βγαίνεις έξω από το comfort zone σου μπορεί να είναι πολύ ανταποδοτική!


> Η πρώτη και βασική πρόκληση συνήθως είναι η κουλτούρα. Συχνά υπάρχουν unconscious bias για μια γυναίκα, τα οποία καλείται να διαψεύσει μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα!  Για παράδειγμα, στον δικό μας χώρο, ότι δεν μπορεί να έχει αντίληψη βασικών εννοιών του στοιχήματος (παρολί, γκανιότα κλπ.) ή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, αγώνων κλπ.  Το 2ο πιο σημαντικό είναι το ότι πολλές φορές αναμένονται διαφορετικά πράγματα από μια εργαζόμενη γυναίκα που δεν σχετίζονται απαραίτητά με την θέση της αλλά με το γεγονός ότι είναι γυναίκα. Σε προσωπικό επίπεδο τα challenges που έχω αντιμετωπίσει αντανακλώνται σε πολύ μικρό βαθμό από τα παραπάνω, καθώς από την αρχή της εργασιακής θητείας μου στη Novibet, το στοιχείο της συμπερίληψης επικρατούσε στην κουλτούρα του οργανισμού. Αυτό που με βοήθησε να περιηγηθώ στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον ήταν ότι εξαρχής φρόντισα να διατηρήσω «ανοιχτό» μυαλό ως προς την διαφορετικότητα της νοοτροπίας σε ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα, η αμεσότητα της επικοινωνίας.

Η συμβουλή της: (Οι γυναίκες) Να αντιμετωπίσουν τη γυναικεία ιδιότητά τους ως δύναμη. Να γνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία, να είναι σίγουρες για αυτά και να υποστηρίζουν τον εαυτό τους, ακόμα κι αν δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Να είναι περίεργες! Φροντίζω να ρωτάω συνέχεια πράγματα που δεν γνωρίζω τους άντρες συναδέλφους και με αυτό τον τρόπο έρχομαι και πιο κοντά στην ομάδα και αναπτύσσω νέες δεξιότητες. Να μην ντρέπονται να εκφράσουν την άποψη τους. Μερικές φορές όταν είμαστε η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο, είναι πιθανό να ντρεπόμαστε  ακόμα και για να μιλήσουμε. Ντρεπόμαστε να κάνουμε ερωτήσεις, να δώσουμε ιδέες, να εκφράσουμε τις σκέψεις ή τις απορίες μας και έτσι καταλήγουμε να μην έχουμε “φωνή”. Καλό είναι να θυμόμαστε όμως ότι οι συνάδελφοί μας δεν έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν το μυαλό μας. Θα πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ευθέως και να μην το σκέφτονται πολύ αν θέλουν να κερδίσουν τον σεβασμό και τη “θέση τους στο τραπέζι”. 

Λίνα Αθανασίου, Creative Director GR & CY

> Ξεκάθαρα, η τεχνολογία και η καινοτομία (είναι αυτά που με ενέπνευσαν στον χώρο). Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ισχυρά κίνητρα, από το να είμαι μέρος ενός κλάδου που διαρκώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται, και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι που με αφορά και είναι το δημιουργικό. Όλο αυτό είναι ένα πολυμορφικό και εναλλασσόμενο challenge για εμένα, που με κάνει να θέλω να συμμετέχω όλο και πιο ενδοσκοπικά στο χώρο του online gaming.

> Δε θα το χαρακτήριζα ως προκλήσεις, αλλά ως ίχνη προβληματισμού ή διστακτικότητας, ειδικά στην αρχή και ειδικά όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, το να είσαι επαγγελματίας και να ξέρεις πολύ καλά αυτό που κάνεις, καταρρίπτει κάθε πιθανή ανασφάλεια. Από την άλλη, είμαι οπαδός της θεωρίας ότι στον τομέα της δημιουργικότητας, δεν χωρούν στερεοτυπικά θέματα όπως ο διαχωρισμός των φύλων. Μοναδικά κριτήρια είναι - και οφείλουν να είναι- η δημιουργικότητα, η έμπνευση και φυσικά, το ταλέντο!

Η συμβουλή της: Οι γυναίκες μπορούν να ανταποκριθούν και να ξεχωρίσουν σε οποιοδήποτε ρόλο μέσα στον κλάδο του online gaming. Θα τις συμβούλευα, λοιπόν, να προσπαθούν να ξεπερνούν τα στερεότυπα και να αντιμετωπίζουν όλη αυτή τη διαδικασία ως ένα εξελισσόμενο challenge που δεν τους επιτρέπει να συρρικνώσουν την παρουσία τους. Και βέβαια, όσον αφορά τα skills -δεν διαφέρουν από κάποιο άλλο κλάδο- θα έλεγα ότι αυτά κρύβονται στις λέξεις teamwork, adaptability, problem solving, creativity, critical thinking και resilience.

Μαρία Καλαποθαράκου, Head of PR & Corporate Communications

> Ο κλάδος του online gaming ήρθε στην ζωή μου απρόσμενα, αλλά και ταυτόχρονα στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, αμέσως μετά την περίοδο του πρώτου lockdown. Η δυναμική του χώρου, οι ευκαιρίες εξέλιξης και κυρίως οι άνθρωποι που γνώρισα στην Novibet με έκαναν να συνειδητοποιήσω πολύ σύντομα ότι βρισκόμουν στο σωστό μέρος. Στην επαγγελματική σου ζωή δεν συμβαίνει πολύ συχνά να  βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον όπου τόσο το industry όσο και οι συνάδελφοί σου σε κινητοποιούν σε καθημερινή βάση να γίνεσαι ολοένα και πιο δημιουργικός. Αν μπορούσα να συνοψίσω την πορεία μου τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς αυτό. 

> H μεγαλύτερη πρόκληση είναι το catch-up με τους συναδέλφους την ημέρα μετά από ένα σημαντικό ντέρμπι! Στην πραγματικότητα ο κόσμος του online gaming και του αθλητικού στοιχηματισμού ήταν ένα άγνωστο πεδίο για εμένα και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισα ιδίως τον πρώτο καιρό ήταν να καταφέρω να κατανοήσω ένα μεγάλο εύρος εννοιών ώστε να συμμετέχω ισότιμα σε συζητήσεις, brainstorming και στην ευρύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι αλήθεια ότι συχνά υπάρχει προδιαγεγραμμένη μέσα μας μία δυσπιστία όταν βλέπουμε ανθρώπους σε κόντρα ρόλο, ασχέτως φύλου. Είναι μία μεγάλη πρόκληση που ενίοτε προσθέτει ένα έξτρα επίπεδο δυσκολίας στην τεκμηρίωση ορισμένων απόψεων ή ιδεών. Είναι όμως παράλληλα διπλά ανταποδοτικό να βλέπεις αυτές τις ίδιες ιδέες να προχωρούν σε υλοποίηση και να αναγνωρίζονται από τους συναδέλφους σου. 

Η συμβουλή της: Να σταματήσουν (οι γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν στον χώρο του online gaming) να το σκέφτονται και να το κυνηγήσουν ενεργά! Στον κλάδο του online gaming θα εκτεθούν σε πολλά διαφορετικά projects και προκλήσεις, θα δοκιμαστούν και σε κάθε περίπτωση θα ωριμάσουν επαγγελματικά με ταχύτατο ρυθμό. Συμφωνώ και εγώ ότι τα skills που απαιτούνται δε διαφέρουν από άλλους κλάδους. Η επιμονή, η ευελιξία, η ομαδικότητα και η δημιουργικότητα είναι τα skills αυτά που θα τις κάνουν να ξεχωρίσουν. Τέλος, αν έδινα μία συμβουλή θα ήταν να κάνουν την ερώτηση - αυτή την ερώτηση που σκέφτονται, αλλά μπορεί να διστάσουν να ρωτήσουν για να μην μεταφραστεί σε αδυναμία.

Νέλλυ Αντωνιάδου, Content Manager

> Με σπουδές στον τομέα της Πληροφορικής και την ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό, η προοπτική να εργαστώ σε μια εταιρεία Gametech φάνταζε ως η ιδανική επιλογή και πράγματι ήταν. Είναι εξαιρετικά ελκυστικό να συμμετέχεις σε ένα καινοτόμο και δυναμικό περιβάλλον όπου έρχεσαι σε επαφή με τεχνολογικές εξελίξεις. Η δυνατότητα να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου και να συνεργαστείς με άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα είναι μια μοναδική ευκαιρία.

> H διαδρομή από το "Μήπως είναι ασφαλέστερη επιλογή το παιδαγωγικό από την πληροφορική;" μέχρι το …κλασικό ανδρικό απόφθεγμα "Πως να σου εξηγήσουμε το off side τώρα?" είναι γεμάτη με αβίαστες μικρές στιγμές αμφισβήτησης, δυσπιστίας και mansplaining. Διατηρώντας μια “open minded” στάση ανταπεξήλθα όμως στις προκλήσεις, έμαθα να μπορώ να υπερασπίζομαι πιο σθεναρά την άποψή μου και απέδειξα στην πράξη ότι μια νέα και διαφορετική προσέγγιση μπορεί να είναι σωστή και πως εν κατακλείδι, το σωστό δεν είναι θέμα φύλου.

Το γεγονός ότι δεν φοβήθηκα εξαρχής την έννοια του ανδροκρατούμενου χώρου, η υποστήριξη που έλαβα από τους συναδέλφους μου και το θετικό εργασιακό περιβάλλον βοήθησαν σημαντικά στην αντιμετώπιση των προαναφερθεισών δυσκολιών.


Η συμβουλή της: Να μην τους φοβίζει η απόφαση αυτή. Αντίθετα, να την αντιληφθούν ως μια πρόκληση και μια ευκαιρία να αποδείξουν ότι τα στερεότυπα πρέπει και μπορούν να καταργηθούν. Η παρουσία γυναικών σε ανδροκρατούμενους χώρους είναι σημαντική για τη διαφορετικότητα και την αντιπροσώπευση και είναι σπουδαίο να είναι μέλος αυτής της προσπάθειας. Οι δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στον χώρο αυτό δεν πρέπει να είναι συνυφασμένες με το φύλο. Επιδεικνύοντας επιμονή, αυτοπεποίθηση και διάθεση για συνεχή μάθηση και ανάπτυξη, μπορούν να διαπιστώσουν ότι έχουν τις δυνατότητες να ξεχωρίσουν σε οποιονδήποτε τομέα της επιλογής τους.

Επιμέλεια: Νατάσσα Σχοινά
Photo credits: Τζίνα Σκανδάμη